iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 19 Μαρτίου 2024

''Βοσκοί και πρόβατα
στη Ραφήνα''. Ένα
συναρπαστικό best seller Ίντριγκα


Λένε ότι κάθε κοινωνία έχει την εξουσία που της ταιριάζει. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Γιατί "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά". Δηλαδή "την πληρώνουν" ακόμη και οι κανονικοί, οι νουνεχείς, οι ορθολογιστές, οι προοδευτικοί πολίτες.

Μια ματιά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας - Πικερμίου - ή συμβουλίων άλλων δήμων σε όλη τη χώρα - ή βεβαίως στα έδρανα της βουλής ή τις καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου θα προβληματίσει και τον πιο αισιόδοξο άνθρωπο. Μια συζήτηση με έναν κανονικό πολίτη θα καταδείξει την παραδοχή για την ένδεια του πολιτικού προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Φταίνε όμως οι (ορισμένοι) ανεπαρκείς ή αδιάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι που κάθονται στα έδρανα ή οι πολίτες που τους ψηφίζουν και τους εμπιστεύονται τις τύχες της πόλης και των οικογενειών τους; Προφανώς οι πολίτες. Γιατί οι σύμβουλοι "δεν είδαν φως και μπήκαν" στο δημαρχείο. Προφανώς τους ψήφισαν εκατοντάδες (τον καθέναν) άνθρωποι. Όχι ένας και δύο. Συνολικά χιλιάδες πολίτες - ο καθένας για τους δικούς του λόγους - έστειλαν την κυρία ή τον κύριο σύμβουλο να τους εκπροσωπήσει για μια καλύτερη ζωή.

Τους εκπροσωπεί όμως; Δεν είναι ένα ερώτημα που επίσης έχει προφανή απάντηση για πολλούς. Όχι! "Γιατί" είναι το επόμενο βασανιστικό ερώτημα;  Δεν θέλει, δεν μπορεί, δεν ξέρει είναι οι τρεις απαντήσεις και δεν υπάρχει άλλη. Γιατί τότε ήταν υποψήφιος και ζήτησε την ψήφο μας είναι η επόμενη ερώτηση; Αυτό είναι θέμα που άπτεται της ψυχιατρικής επιστήμης και καμιά φορά της νομικής επιστήμης. Γιατί κάποιος θέλει ψυχίατρο αν θέλει να αναλάβει μια θέση ενώ δεν ξέρει, δεν θέλει ή δεν μπορεί να την υπηρετήσει. Γιατί κάποιος έχει κάτι άλλο (πιθανότατα όπως λένε ορισμένοι) στο μυαλό του, κάποιο συμφέρον προσωπικό, πολιτικό, οικογενειακό ή κάποιας ομάδας και είναι "μαριονέτα" απλώς για να ψηφίζει κάποια θέματα.

Ο κόσμος τώρα με ποιά κριτήρια ψηφίζει και ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση; 

α)είναι φίλος μου

β)είναι συγγενής μου

γ)με εξυπηρέτησε αμέσως στο τάδε πρόβλημα

δ)είναι καλλίπυγος (αν πρόκειται για κυρία) ή ευσταλής (αν πρόκειται για άνδρα)

ε)μου υποσχέθηκε ότι...

στ) ανήκει στο κόμμα μου

ζ) είναι γειτονάς μου

η)έχω ακούσει καλά λόγια...

θ) εμφανίζεται στην τηλεόραση (!)

Κι άλλες περιπτώσεις. Αν πραγματικά μέσα σας ακόμη κι εσείς που ψηφίζετε με αυτά τα κριτήρια, πιστεύετε ότι είναι ηθικά, σωστά και έντιμα τότε εντάξει. 

Επίσης υπάρχει και μια "μερίδα" συμβούλων που ανήκουν στο "σύστημα" και τους προωθεί υπογείως το ίδιο. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Το "σύστημα" είτε της εξουσίας (δημοτικής ή πολιτικής), είτε του νεποτισμού. Τα δύο πιό ισχυρά "συστήματα" του πλανήτη.

Αν δεν έχετε παρακολουθήσει συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ελάτε ένα βράδυ. Θα αποκομίσετε μια χρήσιμη εμπειρία. Θα γνωρίσετε εξαιρετικούς ανθρώπους, μορφωμένους, καλλιεργημένους με αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία, λαμπρούς οικογενειάρχες, γνώστες των προβλημάτων της πόλης, συμβούλους με όρεξη να εργαστούν και να βοηθήσουν με όλη τους την ψυχή την κοινωνία. Αλλά θα γνωρίσετε και παντελώς αδιάφορους και ανεπαρκείς.

Στις επόμενες εκλογές το 2019, ας είναι η πρώτη φορά για όσους ψηφίζετε με τα παραπάνω κριτήρια που αναφέραμε, που δεν θα το κάνετε. Θα ψηφίσετε άξιους ανθρώπους με την κυριολεκτική σημασία, Άξιους. Πώς; Γνωρίστε τους, μιλήστε τους. Δείτε τι έχουν κάνει στην πραγματική ζωή τους. Και είτε ανανεώστε τη θητεία τους είτε στείλτε τους για πρώτη φορά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

Μην πάτε σαν πρόβατα στο κοπάδι, όπως τα οδηγεί ο βοσκός. Και τα μαντρόσκυλα...

Γι αυτό λέγαμε πριν ότι "μαζί με ξερά καίγονται και τα χλωρά". Κάποιος που ψηφίζει αγεληδόν "παίρνει στο λαιμό του" και τους άλλους. Που δεν ανήκουν στο "κοπάδι".

Αλλά κυρίως δεν φοβούνται τα "τσοπανόσκυλα"...

Επίλογος Προφανώς και δεν σημαίνει αφοριστικά ότι όλοι οι συγγενείς γνωστών οικογενειών ή διατελεσάντων αξιωματούχων δεν πρέπει να εκλέγονται ή είναι ανεπαρκείς. Μην τρελαθούμε! Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως χρειάζεται διπλό "φιλτράρισμα". όπως κι αν κάποιος ή κάποια σύμβουλος είναι όμορφος - η, είναι δημοφιλής, μένει στη γειονιά μας κλπ. Απλώς από μόνα τους αυτά δεν είναι - κατά την αποψή μας - πολιτικά εχέγγυα. Χρειάζεται και "βιογραφικό", εργασία, ήθος.