iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ο ''Τιτανικός'' του
δημοτικού συμβουλίου
Ραφήνας - Πικερμίου Ίντριγκα


Οι ντροπιαστικές γιά τη δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό σκηνές που παρακολουθήσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μάνδρας είναι πολύ μακριά από τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, αλλά και πολύ κοντά, αν πάρει φωτιά το "φυτίλι".

Παρακολουθήσαμε άναυδοι τα όσα αισχρά διαδραματίστηκαν από ανθρώπους ναι μεν πονεμένους και όλοι θλιβόμαστε, αλλά τι σχέση έχει το δράμα με τη βία και το μίσος; Τη χειροδικία; Η διαταραγμένη σκέψη δεν είναι καλός σύμβουλος στα δύσκολα και ο φανατισμός οδηγεί σε ακραία φαινόμενα.

Άγρια βλέμματα, φρέντο σε πλαστικό, τσιγάρο στο χέρι, ύβρεις και μπουνιές. Μήπως όμως όλες οι πόλεις της Ελλάδας και όλα τα δημοτικά συμβούλια (μηδέ εξαιρουμένου της Ραφήνας - Πικερμίου) είναι "καμουφλαρισμένες Μάνδρες"; Αναρωτιόμαστε...

Γράφει πολύ σωστά ο Τάσος Φούντογλου ένας εξαίρετος αρθρογράφος στο ενημερωτικό aixmi.gr πως "γέμισε η αυτοδιοίκηση με ό,τι άξεστο, αγοραίο, πειναλέο και αντιαισθητικό έχει αυτή η κοινωνία. Με εξαιρέσεις πολλές, αλλά μεταξύ μας τώρα ποιος ασχολείται με τις εξαιρέσεις όταν ο κανόνας είναι αυτός; Πώς είναι δυνατόν να αποκτήσει νομιμοποίηση ο ανερμάτιστος, έτσι και αλλιώς, λόγος για τα λαμόγια τους υπουργούς που κατακλέψανε την χώρα όταν ψηφίζουμε σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας ανεπαρκείς να διαχειριστούν την καθημερινότητα μας;
Πώς να σταθεί στα σοβαρά επιχείρημα για τα λαμόγια τους βουλευτές που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν όταν γεμίσαμε αγράμματους και ημιβάρβαρους τοπικούς άρχοντες με την δική μας ψήφο και ανοχή; Πώς θα κινητοποιηθούν οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις ενός τόπου όταν ο βασικός πολιτικός σου συνομιλητής είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας άσχετος κομματάνθρωπος ή ένας κολλητός του τάδε ή του δείνα μεγαλοπαράγοντα; Ακραίος πάλι ε; Βρε δεν βαριέσαι. Τους είδαμε και τους μετριοπαθείς που πουλάνε μετριοπάθεια και διπλωματία για να αγοράσουν λίγη εξουσία".

Οι πομφόλυγγες που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, "πυροδοτούν" τη "βραδυφλεγή βόμβα" της μεγάλης έκρηξης. Δυστυχώς τα μηνύματα στο τέλος του 2017 δεν είναι ενθαρρυντικά και μόνο ανησυχία προκαλούν για το πώς θα φτάσουμε ως τις εκλογές του 2019. Η πόλωση είναι προφανής. Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr - σήμερα 23 Νοεμβρίου 2017 - κρούει "σήμα κινδύνου" προς όλες τις πλευρές. Αν δεν πέσουν οι τόνοι, θα γίνει το "κακό". Όπως ο "Τιτανικός" προσέκρουσε στο "παγόβουνο" στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού και η ορχήστρα έπαιζε αμέριμνη ενώ οι επιβάτες χόρευαν βαλς, έτσι και το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας - Πικερμίου κινδυνεύει να "βουλιάξει" στην εσωστρέφεια και τα "σόου" για τις κάμερες, τα φωτογραφικά φλας και τα παραπολιτικά "κουτσομπολιά".

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς με τεράστια εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε αγάπη για την πόλη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Μώρος διαπρεπής επιστήμονας και έντιμος άνθρωπος με καλλιέργεια, ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Πιστικίδης αξιοπρεπής και ηθικός αυτοδιοικητικός, ο Δαμιανός Φαφούτης επικεφαλής της "αξιωματικής" αντιπολίτευσης άριστος γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, επίσης πιστεύουμε με ενδιαφέρον για την κοινωνία, ο Γιώργος Χριστόπουλος πρώην δήμαρχος με ρόλο κλειδί στα κοινά, ο Χρήστος Τσαλαπατάνης και ο Ανδρέας Βασιλόπουλος επικεφαλής παρατάξεων με παρέμβαση και συνέπεια και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ας συνειδητοποιήσουν τι διακυβεύεται. Δεν έχει σχέση με πρόσκαιρη δόξα και χειραψίες, Έχει σχέση με το μέλλον της πόλης και των παιδιών. Μήπως είναι καιρός να αφήσουν όλες και όλοι τις σαχλαμάρες και τους χαζοεγωισμούς και όλοι μαζί, σαν μια ομάδα να εργαστούν για να πάει αυτός ο δήμος προς το Φως και την ελπίδα; Οι περισσότεροι (περιλαμβανομένου του γράφοντος φυσικά) "φάγατε τα ψωμιά σας" ηλικιακά - όσο κι αν αυτό σας θυμώνει είναι αλήθεια - αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσφέρετε πολλά ακόμη και ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να το θέλετε πραγματικά να εργαστείτε για το κοινό καλό και όχι για 15 λεπτά δημοσιότητας στα site η ένα μονόστηλο στις εφημερίδες. Αλλά και οι νεότεροι και νεότερες για σκεφτείτε μήπως μόνοι σας "κάψατε τα φτερά σας" με τη συμπεριφορά, τη στάση και την παρουσία σας στα κοινά; Μήπως δώσατε άλλοθι στα "τζάκια", τους "δεινόσαυρους" και τους "τσιφλικάδες" της περιοχής να λένε υποτιμητικά περιχαρείς "είδαμε και τα παιδαρέλια τι κάνανε...". Κι έτσι θα επιστρέψουν - τι εφιάλτης - ξανά στις καρέκλες που πιστεύουν πως τους ανήκουν ισοβίως...

Οι σκηνές αθλιότητας από το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας ας αφυπνίσουν όλους πριν είναι αργά. 

Και ξέρετε όλοι και οι 27 (εξαιρούνται τρείς τέσσερις ανεγκέφαλοι κακοήθεις που η "γη να γυρίσει ανάποδα" δεν θα πειστούν) πως αυτό που γράψαμε δεν υποκρύπτει δόλο ούτε κανένα συμφέρον. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα παραγοντιλίκι, καμία "τσάμπα μαγκιά" ότι κάτι είμαστε, κανένα βόλεμα ή κανένα "τάξιμο" για το μέλλον. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτό το χωριό. Και ιδιαίτερα οι παλιοί. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η υγεία, ο σεβασμός και η αγάπη στον άνθρωπο και ιδίως στα παιδιά, στα ζώα και στο περιβάλλον. Όλα τα άλλα είναι τόσο εφήμερα και ανόητα. Αν δεν το καταλάβατε όμως όσοι είστε πάνω από 50 - και είστε η πλειονότητα - μάλλον δεν θα το καταλάβετε ποτέ.

Άλλωστε όπως έχει πει σοφά από το 1964 ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρώ "ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος".