Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ''τσαμπατζήδες''
και τα τοπικά
ΜΜΕ στη Ραφήνα Ίντριγκα


Όλες οι τοπικές εφημερίδες της περιοχής είναι ελεύθερης διανομής.
Δημότης, Ανατολική Ακτή, Polis, Πρωτοσέλιδο, Marathon Press, Ζω. Δηλαδή δεν πηγαίνεις στο περίπτερο δίνεις έστω δέκα λεπτά του ευρώ και την αγοράζεις. Απλώνεις το χέρι και την παίρνεις τσάμπα. Είναι Αγγλιστί free press. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν κόστος έκδοσης. Δηλαδή μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές για την εργασία των συντακτών, έξοδα εκτύπωσης τυπογραφείου, κόστος καυσίμων διανομής, καταβολή ΦΠΑ και εφορίας των διαφημιστικών καταχωρήσεων από τα τιμολόγια.
Το ίδιο συμβαίνει και στα ενημερωτικά site. Rpn, iRafina, iSelida, Kirkinews, eastrunner, Polismedia. Ναι μεν δεν πληρώνεις ούτε ένα λεπτό του ευρώ για να ''μπεις'' στην ιστοσελίδα από τον υπολογιστή ή το κινητό, αλλά για να υπάρχει η ροή ειδήσεων έχει κόστος. Δηλαδή εργασία συντακτών, τεχνικού υποστήριξης, ενοίκιο server και κατοχύρωσης ονόματος, καταβολή ΦΠΑ και εφορίας των διαφημιστικών καταχωρήσεων από τα τιμολόγια.
Το επισημαίνουμε γιατί ορισμένοι επιμένουν να νομίζουν ότι όσοι εργάζονται στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο είναι αργόσχολοι ή το κάνουν από χόμπι. Το ίδιο ισχύει και για τους εκδότες, αν και εδώ θα μπορούσε να υπάρξει ο ισχυρισμός, ότι μπορεί κάποιος να έχει χρήματα για ξόδεμα, να του περισσεύουν.
Δεν είναι έτσι σίγουρα στα τοπικά ΜΜΕ. Ούτε στην πρώτη περίπτωση (εργαζόμενοι) ούτε στη δεύτερη (εκδότες).
Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων με ανόητους που το μόνο που κάνουν είναι να διαμαρτύρονται και συχνά άκομψα και αγενώς, όταν δεν βλέπουν τη φωτογραφία ή το ονομά τους. Να εγκαλούν ΜΜΕ με ''νταηλίκι'' υποδεικνύοντας τι πρέπει να γράψουν ή να απαιτούν χώρο για άνευ ουσίας θέματα του μικροκοσμού τους. 
 Άλλο το ρεπορτάζ και η είδηση, η ιερή υποχρέωση του επαγγελματία δημοσιογράφου για την ενημέρωση της κοινωνίας και άλλο η προβολή οποιουδήποτε για τη δόξα, ίδιον όφελος και την ανέλκυση...
Και για να ευθυμήσουμε γιατί βάρυνε πολύ (αν και είναι αληθινό αυτό που σας περιγράφουμε) κάποιος πολιτικάντης της κακιάς συμφοράς, μας έκοψε την καλημέρα εδώ και χρόνια γιατί λέει δεν γράψαμε ότι ήταν παρών στην κοπή της πίτας του συλλόγου ''Κάτω Τριμέκλανων" (φανταστικό το όνομα για να μην υπάρξει παρεξήγηση)...