Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραφήνα Ο πολιτισμός
στα ''όπλα'' της
''φαρέτρας'' του ΔΟΠΑΠ Ίντριγκα


Συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής Ραφήνας Πικερμίου.

Σε έναν πρώτο δημοσιογραφικό απολογισμό είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο τομέας του πολιτισμού, δηλαδή των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του δήμου και του ΔΟΠΑΠ παίρνει ''άριστα 10''.

Ο πολιτισμός αναδεικνύεται εδώ και χρόνια, όχι μόνο αυτό το πρώτο εξάμηνο, ένα από τα πιο δυνατά ''όπλα'' στη ''φαρέτρα'' του δήμου και η εικόνα που βγαίνει είναι Ευρωπαικού Τύπου. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, είτε στην κεντρική αίθουσα του ΔΟΠΑΠ, η οποία θυμίζουμε ξανάνοιξε προ λίγων ημερών, μετά τη μετατροπή της σε σημείο εξυπηρέτησης πυροπαθών μετά τον Ιούλιο του 2018. Αλλά εκδηλώσεις γίνονται και στην αίθουσα του ''Φ. Καβουνίδης'' ενώ θα γίνουν και στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Λυκείου. Ορισμένες είναι τόσο αξιόλογες που - συγνώμη για το ότι φαντάζει ''υπερβολή'' - δεν πιστεύεις ότι γίνονται στη Ραφήνα. Κι όμως υπό την εποπτεία τόσο του δημάρχου όσο και του προέδρου του ΔΟΠΑΠ Σπύρου Λουκάτου, με κινητήριο ''μοχλό'' τους εργαζόμενους και την υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων την ''ψυχή'' τους, Μελίνα Κρόκου, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον δήμο μας είναι ''πρώτης γραμμής'' και ποιοτικές ως θεματολογία.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Γιατί από εδώ και πέρα πλανάται ένα αναπάντητο και μάλλον ανεξήγητο ερώτημα. Γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι εκδηλώσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν κόσμο?

Τα θέματα είναι εξαιρετικά. Ο χώρος - όποιος κι αν είναι - ιδανικός. Η είσοδος είναι δωρεάν. Οι ώρες και οι ημέρες ποικίλουν. Η εκστρατεία ενημέρωσης είναι ικανοποιητική. Τι ''φταίει'' λοιπόν και οι πολίτες δεν παρευρίσκονται?

Θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, αλλά σίγουρα θα ήταν υποκειμενικές και αυθαίρετες. Συνεπώς δεν θα το κάνουμε. Με αυτό το ρεπορτάζ θελήσαμε - αρχικά - να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου και δευτερευόντως να θέσουμε το σοβαρό ερώτημα γιατί δεν υπάρχει κόσμος στις περισσότερες απ αυτές. Ας αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης από μόνος του. Ο κάθε εκπαιδευτικός. Ο κάθε γονέας. Ο κάθε σύλλογος. Ο κάθε υπεύθυνος.

Για την ιστορία και μόνο θυμίζουμε ότι το 2016 είχε τιμήσει την πόλη μας σε εκδήλωση του ΔΟΠΑΠ ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός και έδωσαν το παρών μόνο 38 πολίτες. Προσέξτε τον αριθμό. 38 πολίτες σε σύνολο πάνω από 10.000...