iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Άλλες 15 ημέρες
περιορισμό κυκλοφορίας
αποφασίζει η κυβέρνηση Ίντριγκα


Η απόφαση είναι κρίσιμη.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - σύμφωνα με πληροφορίες - παράταση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για άλλες 15 ημέρες μετά τις 6 Απριλίου. Δηλαδή έως και την Τρίτη του Πάσχα 21 Απριλίου.

Θα ήταν παρανοικό να αρθούν τα μέτρα εκτιμούν οι επιστήμονες στην κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα.  ''Θα πήγαινε χαμένη όλη η προσπάθεια'' είναι η χαρακτηριστική έκφραση με την οποία φέρεται να συμφωνεί  ο πρωθυπουργός.

Πιθανόν η παράταση του μέτρου να ανακοινωθεί την τελευταία ημέρα της πρώτης φάσης από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις 5 Απριλίου, αν και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει νωρίτερα ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα ψυχολογικά οι πολίτες. 

«Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν για 10 με 11 εβδομάδες...». Η φράση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 26 Μαρτίου μας προιδέασε.

Η παράταση στηρίζεται και σε δύο άλλους βασικούς άξονες. Πρώτος θα συμπίπτει με τις Πασχαλινές διακοπές των μαθητών που θα άρχιζαν την Παρασκευή 10 Απριλίου και οι μαθητές θα επέστρεφαν στα σχολεία τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Και δεύτερος επίκειται η ''έξοδος'' του Πάσχα που θα προκαλούσε μαζική φυγή στην επαρχία και τα νησιά, με κίνδυνο να εξαπλωθεί ο ιός στην Περιφέρεια ''εν ριπή οφθαλμού''.

Έτσι με την παράταση έως τις 21 Απριλίου διασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά η μη περαιτέρω διασπορά μέσω των σχολείων και της εξόδου του Πάσχα.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν θα υπάρξει και δεύτερη 15μερη παράταση - καθώς η πρώτη θεωρείται δεδομένη - δηλαδή έως τη Δευτέρα 5 Μαίου, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ''καμπύλη'' πτώσης του ιού σε θανάτους και κρούσματα που όλοι ελπίζουν. Είναι ευνόητο. 

Αν η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, αλλά οι επιστήμονες συστήσουν επιφυλακή τότε τα μέτρα θα παραταθούν έως τις 5 Μαίου. Σημειώστε ότι σε αυτό το διάστημα συμπίπτει και η έξοδος της Πρωτομαγιάς που είναι τριήμερο καθώς πέφτει Παρασκευή. Η ημερομηνία αυτή (5 Μαίου) είναι κομβική για το σχολικό έτος όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κυρίως τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Action 24 όρισε ως υπέρτατο σημείο ''κλειδί'' τα μέσα Μαίου. Αν έχουν ανοίξει τα σχολεία έως τότε μπορεί με επέκταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο και ταχύρυθμα μαθήματα με λιγότερη διδακτέα ύλη να ολοκληρωθεί η χρονιά. όσο για τις πανελλήνιες θα μπορούσαν να γίνουν περίπου στα μέσα Ιουλίου όπως τόνισε η κ. Κεραμέως.

Όσον αφορά την οικονομία και πάλι ο Μάιος είναι καθοριστικός στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος θα στηριχθεί κυρίως στις εσωτερικές καλοκαιρινές διακοπές, καθώς εικάζεται ότι λίγοι θα είναι οι τουρίστες από το εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr για όσους την παρακολουθούν καθημερινά θα έχουν διαπιστώσει πως προσπαθεί να καλύψει δημοσιογραφικά με ηρεμία, αλλά πάνω απ όλα ρεαλιστικά τις πολύ δύσκολες ημέρες που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοιού.