iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Οι τρείς ''μάγοι''
της Ραφήνας
είναι...τέσσερις! Ίντριγκα


Τελευταία πολιτική εβδομάδα στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, καθώς η εορταστική ραστώνη, το κρύο, οι γαλοπούλες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα κατευνάσουν κάθε πάθος και...μίσος.

Το πολιτικό "άστρο'' των Χριστουγέννων οδηγεί τους τέσσερις ''μάγους'' στο τοπικό αυτοδιοικητικό σκηνικό. Κι επειδή επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως όπως έλεγαν οι παλιοί ας δούμε πεντακάθαρα ποιοί ''ζαχαρώνουν'' τη δημαρχιακή καρέκλα στις εκλογές του 2019, που όπως φαίνεται θα πάνε μετά το καλοκαίρι εκείνο.

"Μάγος" πρώτος.

Όσο κι αν δεν αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός στα στελέχη της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού τη χρονιά που φεύγει. Το 2017 ''κατάπιε'' πολιτικά ό,τι βρέθηκε στο περασμά του. Επικοινωνιακά δείχνει να ελέγχει πλήρως την κατάσταση. Το προφίλ που "χτίζει" είναι του δημάρχου που βρίσκεται παντού, ενώ οι εμφανίσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς τον έχουν κάνει αναγνωρίσιμο σε όλη την Αττική. Από την άλλη ενδεχομένως αυτός ο ιδιότυπος "συγκεντρωτισμός" ( ας μην εκληφθεί αρνητικά η λέξη) ίσως να ενοχλεί ή να ενοχλήσει μελλοντικά και αυτό ο κ. Μπουρνούς θα πρέπει να το δει, αν και δεν μας πέφτει κανένας λόγος. Εικάζουμε (προσέξτε εικάζουμε) ότι δεν το κάνει από σνομπισμό ή ανασφάλεια, αλλά έτσι έχει μάθει να εργάζεται. Παράλληλα δεν είναι λογικό να μην περνάει από το μυαλό του ότι η εκλογική "μάχη" που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Νοεμβρίου οπότε και ο έτερος "μονομάχος" Δαμιανός Φαφούτης ανέλαβε επισήμως τα ηνία της "Συμμαχίας Δημιουργίας", θα είναι δύσκολη έως πολύ δύσκολη. Και ναι μεν το "πολυσυλλεκτικό" σχήμα υπό τον κ. Φαφούτη (θα το αναλύσουμε παρακάτω) έχει αρκετές "Αχίλλειες πτέρνες", αλλά και το "μονοπρόσωπο" του κ. Μπουρνού δεν είναι αλώβητο ή πλήρως "θωρακισμένο". Από τη μία πλευρά η ενός ανδρός αρχή και από την άλλη όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει". Ο κ. Μπουρνούς επί του παρόντος παίζει στο δικό του γήπεδο "μονότερμα" και περίπου έτσι θα κυλήσει και το 2018, βεβαίως με τη σκληρή αντιπολίτευση του έμπειρου και "διψασμένου" για εξουσία Δαμιανού Φαφούτη. Στο στενό του "τιμ" οι Κωνσταντίνος Μώρος και Σάββας Αραπκιλής με "βαρύ φορτίο" στις πλάτες τους. Ο πρώτος ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να γίνεται "κυματοθραύστης" και "πυροσβέστης" και να τηρεί τον κανονισμό σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και ο δεύτερος ως "πολεμιστής" στην καθημερινότητα.

"Μάγος" δεύτερος

''Καβάλα στο άλογο" έρχεται καλπάζοντας ο Δαμιανός Φαφούτης συσπειρώνοντας δίπλα του ετερογενείς προσωπικότητες τόσο σε αυτοδιοικητικό προφίλ όσο και ως ανθρώπινους χαρακτήρες. Η εικόνα αυτή σε πρώτη φάση φαντάζει ευνοική και δείχνει έναν ετοιμοπόλεμο "στρατό" που στο πάθος για νίκη ή θα σαρώσει στο περασμά του ή έχοντας άγνοια κινδύνου θα υποστεί ότι και ο Μέγας Ναπολέων στη μάχη του Βατερλό. Ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου ο εμβληματικός πρώην δήμαρχος είχε δώσει από μήνες την ευλογία του στον αγαπημένο του ανηψιό. Έμενε να πειστεί να αποχωρήσει με μία επίφαση αξιοπρέπειας ο τυπικά αρχηγός Θανάσης Αδαμόπουλος και χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός "κλυδωνισμός". Τελικά πριν από έναν μήνα η πολυπόθητη επιστολή παραίτησης σε μορφή χειρόγραφου σημειώματος στο όρθιο ήρθε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνο Μώρο, ο οποίος όπως ήταν φυσικό δυσκολεύτηκε να τη διαβάσει λόγω των γραμμάτων του κ. Αδαμόπουλου. Υποπτευόμαστε ότι λόγω της έντονης επιχειρηματικής του δραστηριότητας δεν θα βρήκε πέντε λεπτά να υπαγορεύσει (αν ο ίδιος δεν γνωρίζει χρήση υπολογιστή) σε κάποιον δικό του άνθρωπο το σύντομο κείμενο της παραιτησής του. Παρ αυτά αν και παραιτήθηκε δήλωσε προσφάτως στην εφημερίδα "δημότης" ότι θα είναι παρών στις εκλογές του 2019. Με τι ρόλο ένας Θεός ξέρει. Με τι επιρροή επίσης ένας Θεός ξέρει. Υποθέτουμε ότι δεν θα είναι αμελητέος καθώς  επηρεάζει σημαντικό τμήμα του Πικερμίου και θα είναι και εκ των οικονομικών "αιμοδοτών" του κ. Φαφούτη. Ο οποίος κ. Φαφούτης έχει το χάντικαπ της εξωτερικής εμφάνισης που πλέον έχει τη σημασία της, ιδιαίτερα στη νεολαία (μην ξεχνάτε στις εκλογές του 2019 δεν ψηφίζουν μόνο οι γνωστοί "δεινόσαυροί", "τζάκια". "οικογένειες" και "τσιφλίκια", αλλά και νέοι άνθρωποι, νέοι κάτοικοι που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Επιπροθέτως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι είναι γνώστης των θεμάτων και των προβλημάτων του δήμου. Αν τελικά ο κ. Φφούτης ακολουθήσει τη στρατηγική τεχνική "συσκέπτομαι με την ομάδα" αλλά εγώ αποφασίζω, δίπλα του στο τραπέζι αυτή την ώρα (δεν ξέρουμε τι θα γίνει μελλοντικά χωρίς αυτό να αποτελεί "καρφί") οι κύριοι Αδαμόπουλος, Ξηντάρας, Ζαφειρόπουλος και οι κυρίες Κατσούδα, Στέφου και Τόκα. Από τους έξι αυτούς "πολιορκητικοί κριοί" ο καθένας με το στιλ του θεωρούνται οι κύριοι Ξηντάρας και Ζαφειρόπουλος και φυσικά η κ. Κατσούδα με την επικοινωνιακή λάμψη της.

"Μάγος" τρίτος

Ο πάντα υπολογίσιμος Γιώργος Χριστόπουλος - υποκρίνεται όποιος ισχυρίζεται ότι αγνοεί την πολιτική δύναμη του γιατρού στον δήμο - έχει κάνει ένα βήμα πίσω. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο κυριότερος η εμπροσθοβαρής ενασχολησή του με τη Νέα Δημοκρατία ως πολιτευτής στις Κυκλάδες. έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα ήδη για να τα παρατήσει, τώρα μάλιστα που τα μηνύματα είναι θετικά για τη διεισδυσή του στα νησιά και τη σημαντική πιθανότητα να εκλεγεί βουλευτής όποτε γίνουν εθνικές εκλογές. Παράλληλα η επαγγελματική του δραστηριότητα είναι συνεχής και δεν του αφήνει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Συνεπώς η τοπική αυτοδιοίκηση πάντα υπάρχει στον σχεδιασμό του, αλλά στο κάτω μέρος του "χαρτιού". Και ναι μεν χαίρει της εκτίμησης χιλιάδων πολιτών, ενώ αναγνωρίζεται και το έργο (ο καθένας κρίνει μόνος του ποιό είναι αυτό) που έκανε στη σύντομη θητεία του πάνω στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που κανένας δεν προσμέτρησε, αλλά αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο έως ακατόρθωτο είναι είναι να βρει έναν έστω και ολιγομελή "πυρήνα" έμπιστων και άξιων συνεργατών διοίκησης ή προεκλογικού αγώνα. Ο κ. Χριστόπουλος πάντως δεν αφήνει την πολιτική του "σκιά" να απομακρυνθεί από τη Ραφήνα και το Πικέρμι. Ας περιμένουμε μην κάνει καμιά έκπληξη, αν και τώρα αυτό είναι απίθανο!

"Μάγος" τέταρτος

Όποιος προβλέψει τι θα κάνει ο Βασίλης Πιστικίδης στις εκλογές του 2019 θα πρέπει να ανακηρυχθεί αυτομάτως σε μάγο Χουντίνι του 21ου αιώνα, αν ο πραγματικός Χουντίνι έζησε τον 20ο αιώνα. "Παίκτης κλειδί" ο νυν γενικός γραμματέας του δήμου και τέως δήμαρχος παρακολουθεί λεπτό λεπτό τις εξελίξεις. Σίγουρα θα είναι παρών, αλλά κανείς δεν ξέρει με ποιόν και πώς. Δεν έχουμε να γράψουμε τίποτε άλλο για τον κ. Πιστικίδη, ο οποίος όσο "ανίσχυρος" (δεν εννοούμε τη λέξη γι ατό και τα εισαγωγικά) δείχνει σήμερα, τόσο ισχυρός - με την έννοια του ρυθμιστή ή του καταλύτη - θα είναι από το φθινόπωρο του 2018 και μετά, όταν ο αφέτης θα "πυροβολήσει" για την έναρξη και τυπικά του προεκλογικού αγώνα.

Επίλογος

Προφανώς - για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ως συνήθως - δύναμη με σημασία και τη δική της αξία έχει και ο Ανδρέας Βασιλόπουλος της "Δύναμης Ανάπτυξης" που θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά στα ίσα τη δημαρχία. Το πολιτικό του πείσμα του τον τιμά ειλικρινά, αλλά οι πιθανότητες να πάει στη δεύτερη Κυριακή είναι μηδενικές. Ωστόσο όποιο ποσοστό κι αν πάρει θα τοι κοιτάξουν σαν "μάνα εξ ουρανού" οι δύο μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής.

Από τα στελέχη της συμπολίτευσης  διατηρούν και μάλιστα έχουν αυξήσει τη δυναμική τους οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Χαχολάκης και Δήμητρα Τσεβά. Στο προσκήνιο πάντα ο χαμηλών τόνων Παναγιώτης Καλφαντής και ο "εκρηκτικός" Αντώνης Παλπατζής με υπολογίσιμη "δεξαμενή" ψήφων, ενώ στο "κάδρο" έχει μπει με αξιώσεις και ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Μάκης Βουδούρης.