iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Κι άλλα μέτρα για
τον περιορισμό της
εξάπλωσης του ιού Ίντριγκα


''Ο κύβος ερρίφθη''. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός συμφώνησε στις εισηγήσεις των επιστημόνων του ΕΟΔΥ γιά επέκταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας έως και την Τρίτη του Πάσχα 21 Απριλίου, δηλαδή για άλλες 15 ημέρες μετά τον πρώτο κύκλο που κλείνει στις 6 Απριλίου.

Η παράταση του μέτρου να ανακοινωθεί κάποιες ημέρες νωρίτερα από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα ψυχολογικά οι πολίτες. 

Η παράταση στηρίζεται και σε δύο άλλους βασικούς άξονες. Πρώτος θα συμπίπτει με τις Πασχαλινές διακοπές των μαθητών που θα άρχιζαν την Παρασκευή 10 Απριλίου και οι μαθητές θα επέστρεφαν στα σχολεία τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Και δεύτερος επίκειται η ''έξοδος'' του Πάσχα που θα προκαλούσε μαζική φυγή στην επαρχία και τα νησιά, με κίνδυνο να εξαπλωθεί ο ιός στην Περιφέρεια ''εν ριπή οφθαλμού''.

Έτσι με την παράταση έως τις 21 Απριλίου διασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά η μη περαιτέρω διασπορά μέσω των σχολείων και της εξόδου του Πάσχα. 

Παράλληλα το δεύτερο 15μερο περιορισμού θα περιλαμβάνει όπως δείχνουν όλα και επιπλέον μέτρα, όπως κλείσιμο αεροδρομίων, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν πολύ για τα εισαγόμενα κρούσματα - κυρίως από Βρετανία - είδατε τι έγινε στην Ικαρία με τον 25χρονο που έσπασε την καραντίνα. Επίσης αν δεν συμμορφωθούν αρκετοί συμπατριώτες μας που δεν πειθαρχούν - κυρίως ηλικιωμένοι - σήμερα εντοπίστηκαν δεκάδες να κάνουν βόλτα στη λιακάδα και να συγχρωτίζονται σε κοντινές αποστάσεις, αναμένεται να κλιμακωθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Ποιά θα είναι αυτά τα μέτρα δεν γνωρίζουμε ίσως σε πρότυπα του εξωτερικού.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει και δεύτερη 15μερη παράταση, δηλαδή έως τη Δευτέρα 5 Μαίου, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ''καμπύλη'' πτώσης του ιού σε θανάτους και κρούσματα που όλοι ελπίζουν. 

Αν η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, αλλά οι επιστήμονες συστήσουν επιφυλακή τότε τα μέτρα θα παραταθούν έως τις 5 Μαίου. Σημειώστε ότι σε αυτό το διάστημα συμπίπτει και η έξοδος της Πρωτομαγιάς που είναι τριήμερο καθώς πέφτει Παρασκευή. Η ημερομηνία αυτή (5 Μαίου) είναι κομβική για το σχολικό έτος όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κυρίως τις πανελλήνιες εξετάσεις.