iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Έρχεται ''ανηφόρα''
Οι 7 λόγοι που θα
δυσκολέψουν την ψυχολογία Ίντριγκα


Συμπληρώθηκε μια εβδομάδα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοιού.

Η πρώτη εβδομάδα για να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές ήταν ''παιχνιδάκι''. Τις δυο πρώτες ημέρες η αστυνομία έκανε απλώς συστάσεις, κάτι η κακοκαιρία που κράτησε πιο εύκολα τον κόσμο στα σπίτια, κάτι η κεκτημένη ταχύτητα από την ελευθερία δεν πολυφάνηκε το μέτρο. Αν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτό ότι το ''χοντρό λούκι'' το τραβάνε οι άνθρωποι κυρίως στα ''κουτιά'' των πολυκατοικιών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που χαίρονται τη φύση δίπλα στα σπίτια τους...

Τα δύσκολα αρχίζουν με κλιμάκωση από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου τη δεύτερη εβδομάδα της απομόνωσης για επτά λόγους.

Πρώτος Σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι θα κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους, χωρίς την πατροπαράδοτη εορταστική έξοδο στα χωριά και τα νησιά. Και μάλιστα χωρίς να μπορούν να πάνε στην Εκκλησία είτε στις λειτουργίες, είτε στον Επιτάφιο, είτε το βράδυ της Ανάστασης! 

Δεύτερος Η ψυχολογική πίεση τόσο από το ''μάζεμα'' ημερών ''στους ''τέσσερις τοίχους'', όσο και από το ''σφυροκόπημα'' από την τηλεόραση και τα περισσότερα site με μόνο αρνητικές ειδήσεις αλλά και την άνοδο των κρουσμάτων και νεκρών (μας προιδεάζουν συνεχώς οι επιστήμονες επισήμως για κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα έως το τέλος Απριλίου) θα μεγαλώσει.

Τρίτος Η άγνωστη έκβαση του μέτρου περιορισμού. Δηλαδή πότε θα τελειώσει την Τρίτη του Πάσχα 21 Απριλίου (είναι δεδομένη η πρώτη παράταση θα ανακοινωθεί εντός των ημερών) ή θα πάρει κι άλλη 15μερη παράταση έως τις 5 Μαίου, ώστε να φύγει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς χωρίς συγχρωτισμό πολιτών ή μαζική έξοδο στα χωριά. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε και τρίτη παράταση ως τις 19 Μαίου. Σημαίνει ότι θα μιλάμε για ζοφερά σενάρια που θα έχουν επικρατήσει...

Τέταρτος Ο καιρός καλοκαιριάζει και άλλο να μένεις σπίτι με κρύο και βροχή και άλλο με λιακάδα και ζέστη. Θα είναι ακόμη ένα ''χτύπημα'' στην ήδη εύθραυστη ψυχολογία.

Πέμπτος Μια παράμετρος που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αν δεν τη βιώνεις. Οι άνθρωποι με παιδιά στο σπίτι - σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες - καταρρέουν πιο εύκολα από ζευγάρια χωρίς παιδί ή και μοναχικούς ανθρώπους που όμως μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

'Εκτος Τα οικονομικά προβλήματα που θα αρχίσουν να γίνονται απολύτως αντιληπτά ως βίωμα στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με το άγχος για την επόμενη ημέρα σε ανέργους, απολυμένους και επιχειρηματίες που οι επιχειρήσεις τους θα παραμένουν κλειστές για εβδομάδες ή υπολειτουργούν.

Έβδομος Όσο περνάνε οι ημέρες όχι απλώς με χωρίς ''πτώση της καμπύλης'' αλλά με άνοδο, ο φόβος μοιραία θα διογκώνεται και τα ψυχολογικά προβλήματα θα παγιώνονται, αν συνυπολογίσει κανείς ότι θα αρχίσει να φαίνεται και η έλλειψη κοινωνικών επαφών με συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Αυτά είναι ρεαλιστικά τα επτά σημεία που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχουν όμως και τρία καλά σημεία.

Πρώτο Ο περιορισμός είναι για ακόμη λίγες εβδομάδες. Δεν είναι για πάντα. Τώρα θέλει κουράγιο και Πίστη.

Δεύτερο Εκτός από τις ''μαύρες'' ειδήσεις υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας κι ευχάριστες ειδήσεις και πάντως δεν είναι τα πάντα κορωνοιός. Εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και οι άνθρωποι που θεραπεύονται.

Τρίτο Κάτι καλό θα μείνει στο τέλος για όλους, ελπίζουμε. Δηλαδή θα έχουμε πάρει το μαθημά μας για τα σημαντικά της ζωής που είναι η υγεία, η καλοσύνη, η ανθρωπιά και η εντιμότητα.