iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

''Τρέμουν'' το Πάσχα
επιστήμονες και
κυβέρνηση... Ίντριγκα


Η - όχι απολύτως - έγκαιρη λήψη μέτρων στην Ελλάδα τη γλίτωσε από εφιαλτικές καταστάσεις τύπου Ιταλίας, Ισπανίας, Βρετανίας και Αμερικής.

Και για να μην παρεξηγηθούμε με τη λέξη ''απολύτως'' έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη ως προς τη διασπορά του ιού και κατ επέκταση τα κρούσματα και τα θύματα αν όλα είχαν ληφθεί - πολύ σωστά σταδιακά για ψυχολογικούς λόγους και αποφυγή πανικού - μία εβδομάδα νωρίτερα. Όμως ακόμη κι έτσι η χώρα μας κερδίζει τον θαυμασμό του πλανήτη και για τις σκληρές αποφάσεις της κυβέρνησης ακούγοντας τις εισηγήσεις των επιστημόνων, αλλά κυρίως και για την πειθαρχία της πλειονότητας των Ελλήνων στο ''μένουμε σπίτι'' που είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Εδώ λοιπόν είναι το σημείο ''κλειδί''. Τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων - ''θετικά'' με την έννοια των σχετικά λίγων νεκρών έως σήμερα, δυστυχώς όμως υπάρχουν και νεκροί, - είναι η ''κούρσα'' που ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες δηλαδή στις 23 Μαρτίου με τον περιορισμό της κυκλοφορίας και ό,τι άλλο είχε προηγηθεί από κλείσιμο σχολείων, μαγαζιών κλπ. Το Πάσχα λίγο πριν λίγο μετά, θα δούμε την εικόνα των μέτρων που βρίσκονται από χθες σε εξέλιξη, δηλαδή το δεύτερο 15μερο του ''μένουμε σπίτι''. Και αν Σαββατοκύριακο και χθες ή σήμερα αύριο είναι χειμώνας και το σπίτι είναι η ιδανική λύση, από την Πέμπτη που έρχεται λιακάδα και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 23 βαθμούς αρχίζουμε να βαδίζουμε ''στην κόψη του ξυραφιού''. Ο συγχρωτισμός με ''μαζική έξοδο'' στους δρόμους και... επίκληση τζόκινγκ. σούπερ μάρκετ και ό,τι άλλο είναι απολύτως βέβαιο πως θα αποβεί μοιραίο. Αλλά η ''λαιμητόμος'' είναι το Μεγάλο Σάββατο, η Κυριακή του Πάσχα και η Δευτέρα μετά το Πάσχα. Ο εφιάλτης των επιστημόνων και της κυβέρνησης που μπορεί να αποδειχτεί η ''κερκόπορτα'' της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού και να πάει ''στα σκουπίδια'' όλη η προσπάθεια ενάμισι μήνα. Και ναι μεν θα ''θωρακιστούν'' τα διόδια και τα λιμάνια με αυστηρούς ελέγχους και δεν θα περνάει ''κουνούπι'', ενώ και οι Εκκλησίες θα είναι κλειστές, αλλά όλο το υπόλοιπο πεδίο στις μεγαλουπόλεις είναι διάτρητο. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα έως σήμερα όπου ο νομός Αττικής με τα σχεδόν 5.000.000 κατοίκους είναι πρώτος.

Ποιός διαβεβαιώνει τι θα γίνει με μαζικές επισκέψεις για το Πασχαλινό τραπέζι και συγχρωτισμό σε σπίτια και διαμερίσματα... (απολύτως ανθρώπινο και λογικό στην κανονική ζωή, αλλά τώρα ζούμε σε συνθήκες πολέμου).

Ποιός διαβεβαιώνει ότι πάρκα και πλατείες δεν θα γεμίσουν από ηλικιωμένους που θα βγούνε να ευχηθούν και να ξεσκάσουν... (απολύτως ανθρώπινο και μη κατακριτέο, αλλά τώρα ζούμε σε συνθήκες πολέμου).

Ποιός διαβεβαιώνει ότι πιτσιρικάδες και νέοι δεν θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα βρούνε διεξόδους ''διαφυγής'' από τα μέτρα... (απολύτως κατανοητό, αλλά τώρα ζούμε σε συνθήκες πολέμου).

Είναι πραγματικά κρίμα από τον Θεό το καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο που έρχεται και το Πάσχα (επίσης δείχνει να είναι σχετικά καλός ο καιρός η πρώτη πρόγνωση) να ''τα γκρεμίσουμε'' όλα επειδή δεν κάναμε λίγο ακόμη υπομονή και κουράγιο. Στις 11 Μαίου - όπως δείχνουν όλα - θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων και στις 11 Ιουνίου θα έχουμε επιστρέψει κατά 80 με 90% στην κανονική ζωή. Δεν είναι προτιμότερο αυτό, από το ζοφερό σενάριο στις 11 Μαίου η κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου? Δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε για την Ελλάδα μας εικόνες που βλέπουμε σε άλλες χώρες...

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα επιστήμονες και κυβέρνηση να προλάβουν και όχι να ''τρέχουν και να μη φτάνουν''. Είναι αμαρτία 8 στους 10 Έλληνες (δημοσιογραφική εικασία ο αριθμός) να πειθαρχούν και να μένουν σπίτι με όλες τις ψυχολογικές αρνητικές συνέπειες και για 2 ή 3 να ζήσουμε τον εφιάλτη. Γιατί αν το επόμενο 15μερο επαναπαυτούμε και θεωρήσουμε ότι νικήσαμε τον φονικό ιό, τότε θα τον βρούμε μπροστά μας σε εθνική τραγωδία κάπου στην Πρωτομαγιά...

Είναι σαν μία παρτίδα σκάκι. Θέλει υπομονή και έξυπνες κινήσεις για να νικήσεις τον αντίπαλο. Να είσαι πάντα μία κίνηση μπροστά. Και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή...