iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Μην πάθει
η Ραφήνα
το ''σύνδρομο Μαντέλα'' Ίντριγκα


Το ''σύνδρομο Μαντέλα'' ή αλλιώς παραμνησία στην ψυχιατρική είναι μια ψυχολογική πάθηση στην οποία ο ασθενής πιστεύει πως ζει σε λάθος χρονοδιάσταση.

Η ψευδής μνήμη προέκυψε μετά από επιστημονικές μελέτες σε ομάδες ατόμων που ''θυμούνται'' τον Νέστωρα Μαντέλα να πεθαίνει στη φυλακή τη δεκαετία του 1980, ενώ στην πραγματικότητα τη δεκαετία του 1990 αποφυλακίστηκε και μάλιστα έγινε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Τελικά έφυγε από τη ζωή το 2013. 

Με αφορμή αυτή την πιο γνωστή επιστημονική μελέτη, υπάρχουν και άλλες με γνωστά γεγονότα, θα λέγαμε πως πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο στην περιοχή μας, τη Ραφήνα και το Πικέρμι, το ''σύνδρομο'' της παραμνησίας. Δηλαδή ζήσαμε τις τραγικές ώρες της αγωνίας και του αποκλεισμού στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε αποδρομή και μακάρι να μην επιστρέψει.

Η τοπική κοινωνία του δήμου μας επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και σε συνδυασμό με τις έγκαιρες και αποτελεσματικές, όπως αποδείχθηκε δράσεις και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, τα καταφέραμε θαυμάσια. 

Ο υγειονομικός κίνδυνος απομακρύνεται, αλλά τώρα περπατάμε στο οικονομικό ''ναρκοπέδιο'' που έμεινε πίσω. Κι εδώ η σωτηρία είναι το ακριβώς αντίθετο του lockdown, του φόβου και της παραμνησίας ότι αυτό συνέβη σε άλλους και πριν από πολλά χρόνια. Δυστυχώς συνέβη και σε εμάς, το ''χωριό'' μας σε πολίτες, εργαζόμενους, οικογενειάρχες και επιχειρηματίες που όλοι μαζί πρέπει με σύμπνοια και αισιοδοξία να βγούνε έξω. Ό,τι κι αν σημαίνει το βγαίνω έξω, αλλά πρωτίστως αγοράζω, καταναλώνω, επισκευάζω, τρώω, πίνω καφέ, διασκεδάζω, βοηθάω και ενισχύω μόνο την τοπική αγορά που έχει τα πάντα. Βγαίνουμε έξω με γενναιότητα, κουράγιο και πίστη. Και δεν ''νομίζουμε''. Αλλά ζούμε αληθινά, μακριά από μικρότητες και εσωστρέφεια. 

Είναι ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι. Ξαναζήσαμε εφιαλτικές στιγμές και τον Ιούλιο του 2018 με τον πολύνεκρο πύρινο όλεθρο στο Κόκκινο Λιμανάκι, τον Βουτζά και το Μάτι, αλλά τα καταφέραμε. Αν και η καταστροφή αφορούσε μόνο δύο οικισμούς του δήμου μας, η ψυχολογία όλων κατέρρευσε, όπως και η τοπική αγορά που δέχθηκε πλήγμα. Φέτος το χτύπημα είναι συντριπτικό, αλλά και πάλι θα σηκωθούμε. 

Αρκεί να μην πάθουμε το ''σύνδρομο Μαντέλα''. Μη νομίζουμε. Αλλά να ζούμε στην πραγματική διάσταση, χωρίς έριδες. Μη ''φάει ο ένας τις σάρκες του άλλου''. Με ζήσουμε κοινωνικό ''εμφύλιο''. Μόνο με καλοσύνη θα επιβιώσουμε.

(Φυσικά ενημερωνόμαστε κυρίως από τις τοπικές ιστοσελίδες irafina.gr, rpn.gr, kirkinews.gr polismedia.gr και iselida.gr Και σε αυτές άνθρωποι εργάζονται που επλήγησαν όπως όλοι).