iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ραφήνα Καλά έκανε
ο δήμος και αποκάλυψε
το κρούσμα κορωνοιού Ίντριγκα


Αποκλειστικό θέμα συζήτησης από τα ξημερώματα στη Ραφήνα το κρούσμα κορωνοιού που αποκάλυψε με ανακοινωσή του ο δήμος.

Δημοσιογραφική μας θέση είναι ότι πολύ καλά έπραξε. Αυτό συνιστά μια υπεύθυνη στάση και όχι ''κουκούλωμα'' ή κρύψιμο ''κάτω από το χαλί'' μιας είδησης τεράστιας σημασίας για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Έπρεπε δηλαδή να ''χτυπήσει την πόρτα μας'' ο ιός για να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία είναι εδώ και ο κίνδυνος ελοχεύει παντού. 

Οι επιστήμονες δεν ζητάνε τίποτα σπουδαίο, απλώς το αυτονόητο. Να πλένουμε τακτικά και καλά τα χέρια μας και να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας. Επίσης για τους εργαζόμενους στην εστίαση να φοράνε τις μάσκες τους και για όλους τους πολίτες μάσκες αν μπαίνουν σε ΜΜΜ. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν στους ηλικιωμένους και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Όσο για την ανακοίνωση του δήμου για περιορισμό των επαφών τις επόμενες ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ και να σιγουρευτούμε ότι δεν υπήρξε διασπορά στη Ραφήνα, τι πιό λογικό? Δεν νομίζουμε ότι είπε να ''μαντρωθούμε'' στα σπίτια και να μην βγούμε για καφέ, φαγητό, ψώνια ή μπάνιο. Αλλά να προσέχουμε. Να αποφύγουμε τις άσκοπες επαφές και τον επικίνδυνο συγχρωτισμό.

Για φανταστείτε να μάθαιναν οι πολίτες από ''ράδιο αρβύλα'' ή φήμες για κρούσμα κορωνοιού στη Ραφήνα τι πανικός θα γινόταν... Τώρα επίσημα και συντεταγμένα ο δήμος, δηλαδή το κράτος ενημέρωσε εγκαίρως ώστε να πάρουν - ή να ξαναπάρουν - όλοι τα μέτρα τους. Δυστυχώς όμως ακόμη και αυτή την ώρα της εύλογης αγωνίας διάφοροι διαδίδουν, γράφουν και λένε ''ό,τι τους κατέβει''. ''Φωτογραφίζουν'' με λέξεις ή ''περιγράφουν'' ταυτότητες χωρίς καμία βάση, καμία υπόσταση. Ακόμη και τώρα υπερτερεί η ''κατινιά'' και το κουτσομπολιό από τη σοβαρότητα. Κρίμα πραγματικά. 

Τέλος για όσους το μόνο που τους νοιάζει είναι το ονοματεπώνυμο του συμπολίτη μας που νόσησε, φυσικά και δεν το γνωρίζουμε, είναι αυστηρά θέμα προσωπικών δεδομένων των υπηρεσιών υγείας. Δεν γνωρίζουμε στην iselida.gr ποιός είναι ο άνθρωπος, το μόνο του ευχόμαστε γρήγορα περαστικά. Μόνο φωτογραφία του δεν ζητάνε διάφοροι να δημοσιευτεί με ...εισαγγελική παραγγελία λες και είναι δολοφόνος! Στιγματίζεται σαν λεπρός, ένας άνθρωπος σε μια μικρή πόλη επειδή είναι ασθενής από τον covid 19. Αν είναι δυνατόν... Όσο για το πού μένει επίσης δεν γνωρίζουμε και δηλαδή αν μαθευτεί θα ''νεκρώσει'' αυτοβούλως με καραντίνα η γειτονιά ή ο συνοικισμός που μένει?

Νηφαλιότητα και τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι τα μόνα ''όπλα'' μας. Αυτό δεν έπαψε να ισχύει ποτέ. Εμείς απλώς νομίζαμε ότι ο ιός εξαφανίστηκε δια παντός.