iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Τα 7 ''φάουλ''
στον εκπληκτικό
Αραφήνειο Δρόμο Ίντριγκα


Γράφει ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Είμαι υπερήφανος και ευτυχισμένος ως αθλητής πάνω απ όλα, αλλά και πολίτης του δήμου Ραφήνας Πικερμίου που συμμετέχω κάθε χρόνο στον ολοένα και καλύτερο από πλευράς διοργάνωσης Αραφήνειο Δρόμο. 

Κι επειδή δεν έχω την παραμικρή υστεροβουλία ή "κέρδος" από αυτά που κάνω, λέω και γράφω εδώ και χρόνια για τον Αραφήνειο, δηλαδή δεν είμαι υποψήφιος δήμαρχος, τοπικός, δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος, βουλευτής, παράγοντας ή πρόεδρος οργανισμού και συνεπώς δεν έχω ανάγκη από ψήφους επισημαίνω τα εξής.

Υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά και τις δυνάμεις την ιδέα του Αραφήνειου Δρόμου, που θεωρώ ως σημαντικό αθλητικό event και πιστεύω ακράδαντα πως μπορεί να προσλάβει στο μέλλον ευρωπαικές διαστάσεις. Με την ιδιότητα του επαγγελματία δημοσιογράφου γράφω τα καλύτερα γι αυτή τη διοργάνωση από το 2015. Με την ιδιότητα του αθλητή τρέχω ανελλιπώς από το 2015 στη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων. Και με την ιδιότητα του ισόβιου μέλους της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef και συμβολικά "πρεσβευτή" καλής θέλησης στον χώρο του αθλητισμού, έφερα από το 2017 την παγκόσμια οργάνωση ως Μέγα Υποστηρικτή του παιδικού Αραφήνειου.  Αυτά μπορώ να κάνω ως άνθρωπος για την πόλη που κατοικώ και αυτά έκανα.

Φέτος ήταν άλλη μιά εξαιρετική οργάνωση με τη Δημοτική Αρχή, τον ΔΟΠΑΠ, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς, τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την ερασιτεχνική ορχήστρα του δήμου και τους Χορηγούς να δίνουν τον καλυτερό τους εαυτό. Έχουν ονόματα όλοι αυτοί οι άνθρωποι και μπράβο τους. Ειλικρινή συγχαρητήρια. Μεταξύ άλλων στον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς που έτρεξε ξανά μάλιστα στα 5 χιλιόμετρα, στον πρόεδρο του ΔΟΠΑΠ Σπύρο Λουκάτο, τον διευθυντή Αγώνα Βασίλη Σπαντούρο και τον γενικό γραμματέα του δήμου και τ. δήμαρχο Βασίλη Πιστικίδη που επί των ημερών του ξεκίνησε ως "Δημητροπούλεια" ο θεσμός στη μνήμη του Νίκου Δημητρόπουλου και στον στηρίζει ενεργά.

Ενθουσιάζομαι που κάθε χρόνο είμαι στη γραμμή εκκίνησης του Αραφήνειου Δρόμου και ευγνώμων στον Θεό που κάθε χρόνο παρ ότι γηραιότερος τρέχω γρηγορότερα τη διαδρομή! Χαίρομαι που κάθε χρόνο συναντώ τους φίλους, τους γειτονές μου, τους συναθλητές μου από τη Ραφήνα, αλλά και από την Αθήνα που έρχονται γι αυτή τη μαγευτική παραθαλάσσια διαδρομή. 

Συνεπώς είμαι από τους πολίτες που αγαπάνε άδολα τον Αραφήνειο Δρόμο και συμμετέχουν ουσιαστικά και ποικιλοτρόπως.

Οπότε - φαντάζομαι αν και ποτέ δεν ξέρεις - ότι δεν θα βρεθεί κανένας κακοήθης να με κατηγορήσει για τη συνέχεια των αποψεών μου, προσδοκιών και ευχών μου, που έδωσα τον τίτλο"τα επτά φάουλ".

 1. Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να μην ξαναβρεθεί ούτε ένας αλήτης οδηγός που να βρίζει και να ασχημονεί σε εθελοντές και αθλητές, επειδή οι δρόμοι είναι κλειστοί για δύο ώρες και δεν μπορεί να πάει να πάρει... τσιγάρα. Μήπως έφτασε η ώρα, με τις ευλογίες του Δήμου, το αστυνομικό Τμήμα να τους συλλαμβάνει αυθωρεί και παραχρήμα;

2. Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να μην παιανίζει ξανά στρατιωτικά εμβατήρια (λες και ζούμε στη Βόρειο Κορέα του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν) η Φιλαρμονική του Δήμου, στημένη στο λιοπύρι έξω από το... νεκροταφείο. Μιά απογοητευτική εικόνα ντροπής και ήχοι που δεν συνάδουν με ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός στον σύγχρονο πλανήτη.

3. Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να υπάρχει άλλο ένα σημείο διανομής νερού στους δρομείς. Ήταν η πρώτη χρονιά - που άγνωστο γιατί - υπήρχε μόνο ένα σημείο διανομής και σας βεβαιώνω ήταν πρόβλημα για αρκετούς δρομείς.

4. Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να μην υπάρχουν επικίνδυνες για διαστρέμματα ή άλλους τραυματισμούς λακούβες ή κακοτεχνίες στη διαδρομή. Και ο δήμος να έχει προνοήσει να τις καλύψει. Μη βγει κανένας πολιτικάντης και πει ότι ο δρόμος ήταν "χαλί", γιατί σε ορισμένα σημεία λίγο αφηρημένος να είσαι ή προσηλωμένος χωρίς να κοιτάς κάτω, θα...τερματίσεις πρόωρα.

5. Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να είναι παρόντες στο Κολυμβητήριο και οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ραφήνας Πικερμίου. Υπάρχουν σύμβουλοι που δεν έχουν έρθει ούτε σε έναν από τους τέσσερις Αραφήνειους! Αν γράψουμε τα ονοματά τους θα μας κόψουν την καλημέρα (το λιγότερο) οπότε ας γράψουμε αυτούς που ήταν φέτος. Μπουρνούς, Μισοκοίλης, Μώρος,  Αραπκιλής (ως δρομέας για τέταρτη χρονιά), Καλφαντής, Παλπατζής, Βουδούρης, Κατσούδα (ως εθελόντρια), Πιστικίδης (ως γ.γ. του δήμου). Ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον, δεν έγινε επίτηδες και ζητώ συγνώμη. Οι υπόλοιποι 19 (πλην των κυρίων Χαχολάκη, Βασιλόπουλο  - γεννούσε η συσυγός του - και Φαφούτη που γνωρίζω σίγουρα ότι ήταν αδύνατον να παραβρεθούν) είχαν όλοι κάτι τόσο σοβαρό και δεν πέρασαν μιά βόλτα να δούνε τι είναι αυτός ο Αραφήνειος Δρόμος που διεξάγεται στην πόλη που διοικούν;

6. Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να μη δοθούν - προφανώς γιά δημόσιες σχέσεις, δεν μπόρώ να φανταστώ κάτι άλλο - μετάλλια σε όποιον πηγαίνει και ζητάει. Το μετάλλιο είναι ιερό. Είναι η ηθική επιβράβευση του αθλητή που κόπιασε, προπονήθηκε, πόνεσε, ίδρωσε και τίμησε έναν θεσμό, μία διοργάνωση, μία ιδέα. Το μετάλλιο είναι για τη συμμετοχή. των αθλητών. Όχι για τους σαπιοκοιλιάδες, τους μέθυσους, τους αργόσχολους, τους απατεώνες, τους περαστικούς και τους καφενόβιους. Αποτελεί όνειδος γι αυτόν που έδωσε μετάλλιο σε άσχετο και όνειδος για τον άσχετο που το φόρεσε πάνω από το σακάκι. Η απονομή μεταλλίου δεν σχετίζεται με νόσφιση εξουσίας και τσάμπα μαγκιά. Έχω εδραία την πεποίθηση γι αυτό που γράφω. 

7. Μακάρι στον Αραφήνειο Δρόμο του 2019 να μην ταλαιπωρηθούν οι εθελοντές - μουσικοί και ερμηνευτές - της υπέροχης ερασιτεχνικής ορχήστρας του δήμου και του ΔΟΠΑΠ. Οι άνθρωποι επί δύο μήνες έκαναν κοπιαστικές πρόβες,  πλήρωσαν από την τσέπη τους για βενζίνη των μετακινήσεων, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα (και καλά έκαναν) την ξεκούραση από τη δουλειά και το σπίτι τους για να είναι πανέτοιμοι και αξιοπρεπείς στην πρεμιέρα τους πριν τις βραβεύσεις των νικητών. Αντ αυτού περίμεναν μια ώρα μέσα στο λιοπύρι, επειδή υπήρχαν ανυπέρβλητα προβλήματα ήχου. Και τελικά άρχισαν το προγραμμά τους, κοιτάζοντας τα... δέντρα γιατί ο κόσμος φυσικά καθόταν στην καφετέρια και άκουγε. Δηλαδή η εξέδρα είχε στηθεί σε εντελώς λάθος σημείο. Η επιβράβευση του καλλιτέχνη είναι μόνο το χειροκρότημα. Αυτή η ωραία ιδέα της δημιουργίας ορχήστρας του δήμου ας προαχθεί και ας μην καταποντιστεί πριν ξεκινήσει. Έρχεται πρωτομαγιά, καλοκαίρι εκδηλώσεων, Ναυτική εβδομάδα, Πανσέληνος του Αυγούστου και τόσα άλλα. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν και πρέπει να προσφέρουν. Ας τους βοηθήσει η Δημοτική Αρχή και ο ΔΟΠΑΠ. Οι ίδιοι άλλωστε τους πίστεψαν και τους πιστεύουν.  

Συμπέρασμα: Ήταν μια απαράμιλλη αθλητική εκδήλωση που είχε θετικό πρόσημο. Μπορεί όμως να φτάσει ακόμη ψηλότερα και χωρίς "παρατράγουδα". Γιατί το αξίζει. Η Ραφήνα είναι τυχερή που έχει τον Αραφήνειο Δρόμο. Και το 2019 οι συμμετοχές πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιες!