iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ραφήνα Ο απηνής διώκτης
της δημοσιογραφίας και
οι γκιλοτίνες του διαδικτύου Ίντριγκα


Έχουμε την εντύπωση ότι κάθε μέρα και χειροτερεύουν τα πράγματα για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στη Ραφήνα και το Πικέρμι.
Και για να μη μιλάμε εξ ονόματος των ανθρώπων των άλλων διαδικτυακών μέσων, καθώς αφενός δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, δεν είναι σωστό αν και ελπίζουμε να συμφωνούμε μαζί μας και αφετέρου μπορεί να μην υφίστανται το ίδιο bullying με εμάς, ας αρκεστούμε στην iselida.gr.
Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι ειρωνείες, οι συκοφαντίες, τα αρνητικά σχόλια, ακόμη και οι έμμεσες απειλές κυρίως από χρήστες του διαδικτύου, αλλά και στο δρόμο σε κατ ιδίαν επαφές.
Το φαινόμενο προφανώς είναι ανησυχητικό γιατί ο δημοσιογράφος είναι απροστάτευτος τόσο για τη διαφύλαξη της υπόληψης, της εντιμότητας και του ήθους του, όσο και για τη σωματική του ακεραιότητα. Γιατί ποιός μας διαβεβαιώνει ότι σε κάποιον απ αυτούς (και δεν είναι λίγοι) που επιτίθενται φραστικά για κάποιο δημοσίευμα κάποια στιγμή δεν ''θα του στρίψει η βίδα'' και θα προχωρήσει σε προπηλακισμό ή κάτι χειρότερο. 
Όταν μάλιστα ο όχλος του διαδικτύου ενθαρρύνεται υποδόρια μέσα από αναρτήσεις ή δηλώσεις από προβεβλημένους θεσμικά απηνείς διώκτες της ελεύθερης άποψης του δημοσιογράφου.
Έχουμε φτάσει ως τοπική κοινωνία στο σημείο χωρίς επιστροφή, όπου ο επαγγελματίας δημοσιογράφος όχι απλώς κατακρίνεται (αυτό είναι υγιές και θεμιτό) αλλά του υποδεικνύεται με λεκτική βία να ασκεί ετσιθελικά (για παράδειγμα) αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή. Πρωτόγνωρα πράγματα δηλαδή στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και η ελευθεροτυπία είναι κατοχυρωμένη Συνταγματικά.
Φτάσαμε στο σημείο μηδέν, στον επαγγελματία δημοσιογράφο που έχει ορκιστεί να τηρεί τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, να του υποδεικνύεται από ''χούλιγκαν'' του πληκτρολογίου τι θα γράφει και πώς θα το γράφει.
Μας εγκάλεσαν ακόμη και για το ότι ...τολμήσαμε να κάνουμε ρεπορτάζ για τον πρόσφατο καθαρισμό του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο οποίος αποδείχθηκε σωτήριος. Όπως αποδείχθηκε αν δεν είχε γίνει το Ρέμα θα είχε υπερχειλίσει με μαθηματική ακρίβεια, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο δημοσιογράφος όμως δεν είναι σομελιέ να δοκιμάζει κρασιά. Ο δημοσιογράφος κρίνεται στον χρόνο. Και για να ασκεί κάποιος - για παράδειγμα - το επάγγελμα επί 37 χρόνια σημαίνει ότι κάτι κάνει καλά. Δεν είναι αποσυνάγωγος του χώρου του Τύπου, συνταξιούχος που κάνει χόμπι, ούτε περαστικός. Δεν μπορεί να αποτειχίζεται από μέρος της κοινωνία επειδή διατυπώνει ελεύθερα την αποψή του.
Το ξέρουμε οι γκιλοτίνες των λαικών δικαστηρίων δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αλλά τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε ποιοί έχουν αναλάβει τον αυτόκλητο (ή με ''διαταγή'') ρόλο του δήμιου του δημοσιογράφου.
Αυτή η βιτριολική γραφή είναι πλέον κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του δήμου Ραφήνας Πικερμίου και να φανταστείτε ότι ακόμη απέχουμε δύο χρόνια από τις δημοτικές εκλογές και άγνωστο πόσο από τις εθνικές. Γιατί εκεί εστιάζεται το διαδικτυακό μίσος. Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι καλός δημοσιογράφος ή σκέτο δημοσιογράφος είναι μόνο αυτός που επιτίθεται στον τάδε που δεν τον γουστάρουν για οποιονδήποτε λόγο. Καλός δημοσιογράφος  ή σκέτο δημοσιογράφος είναι μόνο αυτός που έχει την ίδια άποψη με αυτούς. Όλοι οι άλλοι αντιμετωπίζουν τη λαιμητόμο που λέγαμε πριν. Όταν δεν αποτυπώνει την επικαιρότητα και τις εξελίξεις όπως τις θέλουν, όταν τολμάει να διαφωνεί με τη δική τους αντίληψη, χυμάνε να τον κατασπαράξουν. Και τότε έρχεται η πιο χυδαία μορφή. Ο εκφοβισμός.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr φυσικά δεν θα υποκύψει σε διαδικτυακούς τραμπουκισμούς. Όχι ότι δεν φοβάται. Το αντίθετο. Οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι. Και στην περιπτωσή μας χωρίς σωματοφύλακες ή αστυνομική προστασία, γιατί αφενός δεν τη θέλουμε αλλά και δεν τη δικαιούμαστε. Τίποτα είμαστε. Απλοί εργαζόμενοι που προσπαθούμε μόνο να επιβιώσουμε. Και κάποιοι δυστυχώς προσπαθούν συνειδητά με σχέδιο να απαξιώσουν τη δουλειά μας. Τον κόπο μας. 
Ούτε στο Τμήμα Ασφαλείας θα καταφύγουμε αναφέροντας τα δημοσιεύματα και τους χρήστες (κάποιοι γνωστοί κάποιοι άγνωστοι), ούτε μηνύσεις θα κάνουμε δεν είναι του χαρακτήρα μας (αν ήταν θα το είχαμε κάνει προ μηνών όταν από κοινού irafina.gr και rpn.gr) υπέβαλαν μήνυση στην Εισαγγελία για δημοσιεύματα που προφανώς τους έθιγαν (και εμάς το ίδιο) και δεν υπάρχει περίπτωση να μη δικαιωθούν στα ποινικά δικαστήρια.
Φοβόμαστε τη βία, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και από αυτό ζούμε 37 χρόνια. Τη δημοσιογραφία.
Νοσταλγούμε την παλιά Ραφήνα που γνωρίσαμε παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του 70'. Αλλά ξέρουμε ότι όλα άλλαξαν. Οι άνθρωποι. Οι συμπεριφορές. Δεν έμεινε σχεδόν τίποτα αγνό. Μόνο οι αναμνήσεις μας...