Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραφήνα ώρα μηδέν;
Πολίτης εγκαλεί
δημοσιογράφο γιατί... Ίντριγκα


Γράφει ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Αγενής, απρεπής, ακαλλιέργητος και αναιδής (του οποίου δεν συγκράτησα το επώνυμο) με πλησίασε λίγο πριν μπω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να παρακολουθήσω - όσο προλάβαινα - δημοσιογραφικά την υπέροχη εκδήλωση για τον ανεπανάληπτο Νίκο Εγγονόπουλο. Μιά εκδήλωση του ΔΟΠΑΠ άκρως επιτυχημένη με κατάμεστη αίθουσα. Γεγονός που δείχνει πως η τοπική κοινωνία ''διψάει'' για πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνο για πανηγύρια με σουβλάκια.

Ο αγενής λοιπόν με επιθετικό και ιταμό ύφος με εγκάλεσε επειδή έγραψα ελεύθερα την αποψή μου για την εικόνα ντροπής - για άλλη μία χρονιά - της Φιλαρμονικής του δήμου Ραφήνας Πικερμίου, η οποία παιάνιζε... στρατιωτικά εμβατήρια την ώρα διεξαγωγής του Αραφήνειου Δρόμου. Μετά από κάποιες ακατάληπτες φράσεις, απομακρύνθηκε. Στην ευγενική παροτρυνσή μου, αφού φυσικά δεν αντέδρασα όπως ίσως περίμενε για να με εκθέσει δημοσίως, να του αναλύσω την αποψή μου, συνέχισε να απομακρύνεται απαξιωτικά. Τον παρεκάλεσα δεύτερη φορά, κάτι είπε μέσα από τα δόντια του και έφυγε.

Είχα όλη την καλή διάθεση να του αναλύσω την αποψή μου, που αναγκαστικά θα κάνω γραπτώς με αφορμή αυτό το πρωτοφανές περιστατικό για μιά δημοκρατική μοντέρνα κοινωνία. Πολίτης στη μέση του δρόμου έξω από δημόσια πολιτιστική εκδήλωση να επιτίθεται φραστικά σε επαγγελματία δημοσιογράφο. Και μάλιστα δημοσιογράφο που έχει τάξει μεγάλο μέρος της ζωής του στην προάσπιση του πολιτισμού. Με την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα με συναντήσει τυχαία ή θα επιδιώξει να με συναντήσει, να μην με προπηλακίσει ή επιχειρήσει να χειροδικήσει, γιατί συνήθως έτσι κλιμακώνονται αυτές οι συμπεριφορές με βάση την ψυχιατρική επιστήμη, επισημαίνω ότι: 

Τιμώ το αναμφισβήτητο έργο και προσφορά της Φιλαρμονικής του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου. Τον αρχιμουσικό Καλούδη και όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής, στην οποία στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχε και μέλος της οικογενειάς μου. Είναι προνόμιο για τον δήμο μας να διαθέτει μια τέτοια ομάδα, άρτια οργανωμένη και με ανθρώπους που σέβονται την τέχνη τους και προάγουν τον πολιτισμό. Αξίζουν τον απόλυτο σεβασμό όλων μας. Από εμένα πάντως τον έχουν και μακάρι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο. Αυτή είναι η αποψή μου.

Όμως - δεν γνωρίζω αν κάποιος δίνει εντολή στη Φιλαρμονική ή το κάνει με πρωτοβουλία της - το να στήνεται έξω από το νεκροταφείο την ώρα ενός σπουδαίου αθλητικού γεγονότος και να παιανίζει στρατιωτική εμβατήρια, αποτελεί μια θλιβερή εικόνα και μακάρι να μη ξανασυμβεί του χρόνου και ποτέ. 

Με την ευκαιρία υπενθυμίζω τι είχα γράψει και εξόργισε τον άγνωστο πολίτη, ο οποίος με προσέβαλε. αλλά εννοείται πως τον συγχωρώ, γιατί η παιδεία του τον κρατά καθηλωμένο σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Φαντάζομαι επίσης, πως δεν γνωρίζει καν ποιός είμαι και ποιά είναι η ιδιοτητά μου σε αυτή τη χώρα. Τέλος δεν θέλω να σκεφτώ καν ότι μπορεί να έδρασε με "άνωθεν" εντολή...

Το κείμενο της 12ης Μαρτίου 2018.

Μακάρι στον Αραφήνειο του 2019 να μην παιανίζει ξανά στρατιωτικά εμβατήρια (λες και ζούμε στη  Βόρειο Κορέα του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν) η Φιλαρμονική του Δήμου, στημένη στο λιοπύρι έξω από το... νεκροταφείο. Μιά απογοητευτική εικόνα ντροπής και ήχοι που δεν συνάδουν με ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός στον σύγχρονο πλανήτη.