iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

iselida.gr: Εντάξει
κ. Ζαφειρόπουλε, δεν
θα το ξανακάνουμε... Ίντριγκα


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr πιστή στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας δημοσιοποιεί το εξής.

Θα σεβαστεί στο ακέραιο την επιθυμία που εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου Μπάμπης Ζαφειρόπουλος, να μην αναφέρουμε ποτέ ξανά το ονομά του σε ρεπορτάζ για οτιδήποτε σχετίζεται με - την κατά τη δημοσιογραφική μας άποψη - θετική τοποθετησή του σε συνεδρίαση ή οποιαδήποτε ενέργεια που - και πάλι κατά τη δημοσιογραφική μας άποψη - είναι θετική για το κοινό καλό. 

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, τον οποίο ειλικρινά τιμούμε ως μέσο ενημέρωσης, για τη μαχητικότητα στις τοποθετήσεις του και το ενδιαφέρον του για τον δήμο και την κοινωνία, σε εξαιρετικά προσβλητικό ύφος, "ακροβατώντας" στο όριο του ποινικά κολάσιμου, απαξίωσε την επαγγελματική μας επάρκεια και για ακόμη μία φορά μας χαρακτήρισε ''κατευθυνόμενο μέσο από τον δήμαρχο"! Μας καταλόγισε πολλά και βαριά άδικα, αλλά τον συγχωρούμε. Σε κατ ιδίαν συζητήσεις μας στο παρελθόν γνωρίζει και την αποψή μας για τη ζωή, αλλά και ο ίδιος σίγουρα θυμάται τι πίστευε για την επαγγελματική μας υπόσταση.

Με την ελπίδα ότι θα τηρήσει τον λόγο του - και θα διατηρήσουμε την ευπρέπεια στις μεταξύ μας κοινωνικές σχέσεις ως συμπολίτες - τον διαβεβαιώνουμε δημοσίως ότι όποτε άρει την οικειοθελή απαιτησή του για δημοσιογραφικό εμπάργκο, θα τον προβάλλουμε. Και φυσικά δεν θα φερθούμε ποτέ "εκδικητικά" ή με μικροπρέπεια ώστε να στηλιτεύουμε τα τυχόν λάθη, τυχόν άστοχες τοποθετήσεις ή οτιδήποτε ενδεχομένως τον θίγει πολιτικά ή προσωπικά. Η ανθρωπιά για εμάς είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτή τη σύντομη ζωή. Kαι εννοείται ότι θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για μία παρεμβασή του τον Μάιο του 2014 έξω από το προεκλογικό γραφείο του Θανάση Αδαμόπουλου, όταν (ο Μπάμπης) μας έσωσε από μαινόμενους υποψηφίους συμβούλους του τότε επικεφαλής της "Συμμαχίας Δημιουργίας", οι οποίοι θα μας προπηλάκιζαν χωρίς λόγο και το θυμάται. Ένα ευχαριστώ ακόμη και σήμερα είναι λίγο.

Η αφορμή τώρα, για την ακραία - κατά την αποψή μας - αποφασή του ήταν, όπως ισχυρίστηκε, ένα πεντακάθαρα θετικό - κατά την αποψή μας - δημοσίευμα της iselida.gr στις 29 Μαίου. Το οποίο και υπενθυμίζουμε αυτολεξεί.

Ο τίτλος ήταν "κάθετη πάσα" Μπάμπη και "γκολ" από τον δήμαρχο.

Μια προ ημερησίας διατάξεως ερώτηση του Μπάμπη Ζαφειρόπουλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου έβγαλε είδηση. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε στον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς ότι είχε δεσμευτεί στα τέλη Απριλίου ότι η παιδική  χαρά της οδού Καβουνίδου θα είχε παραδοθεί στα παιδιά το αργότερο έως τις 20 Μαίου. Ο κ. Μπουρνούς παραδέχθηκε πως η ημερομηνία που τελικά θα δοθεί η παιδική χαρά είναι αργότερα από την προγραμματισμένη. Ο ανάδοχος καθυστέρησε να παραλάβει τα όργανα είπε ο κ. Μπουρνούς και αυτό θα γίνει εντός των επομένων ημερών για να προχωρήσουν και όλες οι άλλες εργασίες. Ελπίζουμε τόνισε ο δήμαρχος να έχει παραδοθεί έως τις 15 Ιουνίου.

- Δεν είναι θετικό ότι λέμε ευθαρσώς πως μια ερωτησή σας έβγαλε είδηση, και μάλιστα πραγματική; Εσείς κ. Ζαφειρόπουλε τη βγάλατε με την ουσιαστική ερωτησή σας και όχι με υλακές. Προσφέρατε μέγιστη υπηρεσία στα παιδιά και τιμήσατε τη θεσμική σας θέση και την ψήφο των πολιτών.

- Δεν είναι αλήθεια πως ''καυτηριάσατε" - και πολύ καλά κάνατε - τον δήμαρχο για μιά δέσμευση που δεν τήρησε; (άσχετα αν ευθυνόταν ο εργολάβος όπως είπε, παραδεχόμενος ευθέως ότι έχετε δίκιο).

- Δεν είναι αλήθεια ότι αν έως τις 15 Ιουνίου που υποσχέθηκε ο δήμαρχος δεν παραδοθεί η παιδική χαρά, μπορείτε να επανέρθετε και να τον "χτυπήσετε" πολιτικά αφού εσείς - και μπράβο σας " - αναδείξατε το θέμα.

Δείτε το και πολιτικά ''έξυπνα''. Μια άλλη παράμετρο σας περιγράφω. Πως όταν ''συνεργάζονται" ακόμη και οι αντίπαλοι μέσω της θεσμικής διαδικασίας της συνεδρίασης με ερωταπαντήσεις και είδηση βγαίνει και ο πολίτης κερδίζει κάτι. Την επίσπευση εν προκειμένω της παιδικής χαράς. Δηλαδή παίξατε ομαδικά, έστω και με άλλη "φανέλα". Ο ένας έκανε πάσα (ρώτησε) και ο έβαλε γκολ (απάντησε). Αλλά φοβάμαι πως αυτά είναι υψηλά γράμματα. όχι για εσάς, αλλά για όλους.

Επίσης είναι πρόφαση να ισχυρίζεστε ότι ο τίτλος σας μειώνει. Αφήστε τους επαγγελματίες δημοσιογράφους να βάζουν τίτλους και να γράφουν ειδήσεις. Αν ήταν προσβλητικός ο τίτλος ή το ρεπορτάζ γιατί δεν μας εγκαλέσατε μέσω του δικηγόρου σας να επανορθώσουμε και αν δεν το κάναμε να μας κάνατε μήνυση ή αγωγή; Οι τίτλοι - για να μαθαίνετε - στο διαδίκτυο έχουν τεράστια σημασία. Γι αυτό λοιπόν το "κάθετη πάσα" που κάνατε σε ποδοσφαιρικούς όρους, δηλαδή δώσατε στον δήμαρχο αφορμή για "γκολ", δηλαδή να ανακοινώσει την - ελπίζουμε - οριστική ημερομηνία παράδοσης της παιδικής χαράς. Και επειδή είστε του μπάσκετ, να ξέρετε ότι στο ποδόσφαιρο, έχει μεγαλύτερη αξία αυτός που δίνει την πάσα και όχι αυτός που σκοράρει. 

Πάντως ο κ. Ζαφειρόπουλος και αυτό μας κάνει βαθιά υπερήφανους μας είπε ότι "όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και σχεδόν όλη η Ραφήνα που είναι ο κοινός νους, στα άρθρα, ρεπορτάζ και σχολιά μας καταλαβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουμε ότι γράφουμε". Η απαντησή μας φυσικά ήταν πως "δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι νομίζει ή τι καταλαβαίνει ο κόσμος. Ο δημοσιογράφος δεν "φιλτράρει" αλλά γράφει την αλήθεια. Χωρίς να νοιάζεται τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Η αξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων δεν μετριέται με τα κλικαρίσματα." 

Δεν θα είχαμε αντέξει 33 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα σε διευθυντικές θέσεις ή θέσεις αρχισυντάκτη σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια και ενημερωτικές ιστοσελίδες αν "μακιγιάραμε" τις ειδήσεις ή αν γράφαμε ειδήσεις, κάναμε εκπομπές, βάζαμε τίτλους, ιεραρχούσαμε την επικαιρότητα με βάση τον "μέσο νου" του κ. Ζαφειρόπουλου. Και τελικά δεν είμαστε σίγουροι ότι "σχεδόν όλη Ραφήνα" αντιλαμβάνεται άλλα από αυτά που γράφουμε. Αλλά είτε αντιλαμβάνεται είτε όχι ο κόσμος τι γράφουμε, είμαστε υπερήφανοι που μας εμπιστεύονται όλοι για συνεντεύξεις. Ακόμη και ο κ. Ζαφειρόπουλος!

Όσο για αυτό το ελεεινό που είπε ότι έστειλα επιστολή... "καθ υπόδειξιν από τον δήμαρχο" για τον χώρο των δημοσιογράφων ώστε να εξοστρακίσω τον "συνάδελφο" Κυριάκο Μαιόπουλο, ας ρωτήσει τον ίδιο αφενός αν αισθάνεται "συναδελφός" μου και αφετέρου αν έχει την ίδια άποψη μαζί του, ότι δηλαδή προσπάθησα να τον εξοστρακίσω από το δημοτικό συμβούλιο. Ας γεμίσει δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ (όπως ο Κυριάκος και καλός μάλιστα), αρθρογράφους, επιχειρηματίες Τύπου και ό,τι άλλο θέλει η αίθουσα. Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος να το επιτρέψω ή να το απαγορεύσω. 

Για να τελειώνουμε. Ο κ. Ζαφειρόπουλος στο επαγγελμά του κρίνεται από τον εργοδότη του και τους πελάτες του. Ας αφήσει και σε εμάς ακριβώς το ίδιο δικαίωμα ή προνόμιο. Να κρινόμαστε από τον εργοδότη μας ή τους αναγνώστες μας. Έτσι άλλωστε λειτουργεί η δημοκρατία.

Επίλογος. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τώρα που λύθηκε η - ας την ονομάσουμε - παρεξήγηση θα δίνουμε όπως πάντα με τον Μπάμπη την ίδια θερμή χειραψία, θα πίνουμε αν τύχει καφέ στο ίδιο τραπέζι και θα συζητάμε συμφωνώντας ή διαφωνώντας για τα πάντα. Μπορεί η απαιτησή του να ήταν για καλό. Η από καρδιάς ευχή μας είναι να είναι υγιής με τη θαυμάσια οικογενειά του, να έχει εργασία και - αν το κρίνουν οι πολίτες - να επανεκλεγεί στις δημοτικές κάλπες του 2019 με τον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Δαμιανού Φαφούτη. Αν επανεκλεγεί και είναι στην αντιπολίτευση να παραμείνει δυναμικός. Αν επανεκλεγεί και είναι στη Δημοτική Αρχή να παράξει ουσιαστικό έργο είτε ως απλός σύμβουλος, είτε ως αντιδήμαρχος ή σε άλλη θέση ευθύνης που τυχόν τοποθετηθεί από τον δήμαρχο. Ή το έσχατο σενάριο - δεν επανεκλεγεί (όλα είναι πιθανά σε αυτή τη ζωή και ειδικά στην πολιτική) να συνεχίσει ως πολίτης να ενεργεί για το καλό της πόλης.

Ότι κι αν απαντήσει, είτε διαδικτυακά είτε σε παρέες, όποιο ύφος κι αν έχει η απαντησή του, να γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει ανταπάντηση από την iselida.gr.

Για ακόμη μία φορά δικαιώνεται ο Οδυσσέας Ελύτης που είχε πει πολύ σοφά:

Φέρτε μου τον Θεό και θα συνεννοηθώ αμέσως. Με τους ανθρώπους είναι το δύσκολο...