Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Χαχολάκης:
''Στο τανγκό
χρειάζονται δύο'' Ίντριγκα


 Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές κάλπες, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μία συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Γιώργο Χαχολάκη. Ο κ. Χαχολάκης άνθρωπος του ποδοσφαίρου μια ζωή, ξέρει από ''μαρκαρίσματα'' αλλά και δημιουργικό σύστημα. Ας παρακολουθήσουμε τις απόψεις του.

Πώς βλέπετε να διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας?

Οι δημοτικές εκλογές και η ανάδειξη νέας Δημοτικής Αρχής είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, για να κάνουμε «παιχνιδάκια». Πρόκειται για τον τόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, τον τόπο όπου μεγαλώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. H διοίκηση αυτού του τόπου αφορά την καθημερινότητα και το αύριο όλων μας. Με ιδιαίτερη περίσκεψη και σοβαρότητα λοιπόν, οφείλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε την εκλογική διαδικασία, τόσο εμείς που πολιτευόμαστε όσο και οι ψηφοφόροι. Η γνώμη μου είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι από κοινού με τους συνεργάτες τους, θα δώσουν τον αγώνα για τη νίκη, με τα «όπλα» που διαθέτει ο καθένας και τον τρόπο που θεωρεί ως αποδοτικότερο.

Θεωρείτε πολιτικό παράδοξο να έχετε ανακοινώσει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές ο επικεφαλής Βασίλης Πιστικίδης, εσείς ως αντιδήμαρχος και ο κ. Παλπατζής επίσης ως αντιδήμαρχος στη νυν δημοτική Αρχή?

Γενικότερα, δεν θεωρώ ότι υπάρχει «παραδοξότητα» στην πολιτική. Ειδικότερα στον Δήμο μας, αυτό που συμβαίνει είναι να τηρούμε και οι δύο πλευρές, τους όρους που τέθηκαν μεταξύ μας, προεκλογικά. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι, οποιαδήποτε δυσαρέσκεια ή δυσαρμονία μπορεί να εμφανίστηκε στην πορεία (σ.σ. τυχαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) δεν μας επηρέασαν, ώστε να βάλουμε το συμφέρον των συμπολιτών μας, κάτω από προσωπικούς εγωισμούς και πολιτικές φιλοδοξίες. Σημασία έχει να λειτουργεί σωστά ο Δήμος, να δρομολογούνται κοινωφελή έργα και να εξυπηρετούνται οι δημότες. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτά συμβαίνουν ακριβώς έτσι! Πέραν τούτων όμως, υπάρχει και η επόμενη μέρα, η επόμενη δημοτική περίοδος. Και ο επικεφαλής της Παράταξής μας, τέως δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, απλά ανακοίνωσε επίσημα ότι θα διεκδικήσουμε εκ νέου τη διοίκηση του Δήμου. Που βλέπετε το παράδοξο;

Ποιά θεωρείτε τα ατού του κ. Πιστικίδη στη ''μονομαχία'' με τους άλλους υποψηφίους δημάρχους?

Επίσημες μετρήσεις σε δημοσκόπηση, δείχνουν ότι η καλή γνώμη των συνδημοτών μας, για τον Βασίλη Πιστικίδη ξεπερνάει το 70%! Ανεξάρτητα από το ποσοστό του κόσμου που τον ψηφίζει τελικά, στην πόλη μας (αλλά και στην ευρύτερη περιοχή) είναι ιδιαίτερα αγαπητός και αξιοσέβαστος. Αδιαμφισβήτητα δημοφιλής, αξιόπιστος, έμπειρος αυτοδιοικητικά και χωρίς ίχνος «σκιάς» στη διαδρομή του, είτε πολιτική, επαγγελματική, προσωπική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Πιστικίδης έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στον τόπο, όσο και αν κάποιοι θα τον ήθελαν… σπίτι του!

Είστε υπέρ της ανανέωσης των ψηφοδελτίων ''κι ό,τι γίνει'' ή στη ''σίγουρη συνταγή'' των στελεχών με ''προίκα'' δεκάδες σταυρούς?

Πιστεύω στη συνεργασία με αξιόλογα πρόσωπα, τα οποία έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, για την πρόοδο της περιοχής μας. Είναι αυτονόητο ότι επιθυμούμε τη νίκη στις εκλογές, αλλά δεν είμαι απ’ αυτούς που θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό της εξουσίας. Εξάλλου δεν νομίζω ότι υπάρχει «σίγουρη συνταγή». Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό για μένα είναι ένας συνδυασμός έμπειρων στελεχών και νέων (όχι απαραίτητα ηλικιακά) υποψηφίων, οι οποίοι έχουν κοινά οράματα και συμφωνούν σε βασικό πλαίσιο αρχών και κανόνων.

Ως αντιδήμαρχο για το έργο σας φυσικά θα σας κρίνουν οι πολίτες, αλλά θα ήθελα και μία προσωπική σας άποψη για το αν είστε ικανοποιημένος...

Φυσικά και τελικός κριτής είναι πάντοτε ο πολίτης. Μπορώ να ισχυριστώ πάντως, με κάθε ειλικρίνεια ότι, είμαι ικανοποιημένος ως αναφορά στην προσπάθεια που έκανα. Μία προσπάθεια, της οποίας τα αποτελέσματα είναι ορατά, κρίνοντας από τη θετική ενέργεια που εισπράττω από τους συνδημότες μου. Είναι αλήθεια ότι, η πολύχρονη εμπειρία μου από τη διοίκηση ομάδας, διεκπεραίωσης σύνθετων προβλημάτων, καθώς και ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, με βοήθησαν τα μέγιστα στο δύσκολο έργο, ν’ ανταποκριθώ στ’ απαιτητικά καθήκοντα του αντιδημάρχου. Υπόσχομαι πάντως, ότι στην επόμενη θητεία κι εφόσον οι δημότες με τιμήσουν ξανά, με την ψήφο τους, θα είμαι ακόμα πιο αποτελεσματικός. Έχω την πεποίθηση ότι είμαι σε θέση να συμβάλλω στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, το οποίο ξεκινήσαμε να δρομολογούμε από τον Σεπτέμβριο του 2014, ως Δημοτική Αρχή.

 
Θα θυμάστε πάντα τη νύχτα του πύρινου ολέθρου...
 
 Ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω βιώσει στη ζωή μου, καθώς ήμουν υπεύθυνος για τη στέγαση των πυρόπληκτων κι εν μέρει για τη σίτισή τους. Ήμουν στις επάλξεις από την πρώτη ώρα της φωτιάς και για ενάμιση μήνα μετά από το πρωί μέχρι το βράδυ
δουλεύαμε ασταμάτητα μαζί με υπαλλήλους του Δήμου και εθελοντές, ξεχνώντας οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν χάσει τα πάντα σε μία νύχτα! Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας.
 

Τι θα λέγατε στους δημότες της Ραφήνας και του Πικερμίου να σκεφτούν λίγο πριν μπούνε στο παραβάν?

Να σκεφτούν, τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον! Που σημαίνει, αφ’ ενός να συγκρίνουν το έργο που βλέπουν ως τη λήξη της συγκεκριμένης θητείας, με προηγούμενα χρόνια, αφ’ ετέρου ν’ αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά, ποια πρόσωπα είναι τα πλέον αξιόπιστα κι ευσυνείδητα να διαχειριστούν το μέλλον του τόπου.

Θα θέλατε να μας απαντήσετε με ψυχραιμία γιατί ''τσάκισε'' η συνεργασία των κυρίων Πιστικίδη και Μπουρνού?

Ο όρος «τσάκισε» είναι δική σας εκτίμηση και όχι δικά μου λόγια. Όπως προανέφερα, σημειώθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες – διαφωνίες, αλλά σε καμία περίπτωση ακραία φαινόμενα. Σας θυμίζω ότι η δυαρχία που συμφωνήθηκε και προχώρησε στη διοίκηση του Δήμου, είναι κάτι σαν «πειρατικό» θα λέγαμε, δεν υπάρχει προηγούμενο και είναι απολύτως φυσικό, να μην έγιναν τα πάντα στην εντέλεια. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ρομπότ που τα προγραμματίζεις κι εκτελούν κάποια καθήκοντα!

Δεν θα μπορούσε έστω και ''στο παρά πέντε'' ή μετεκλογικά να υπάρξει ξανά μία συνεννόηση?

Για μετεκλογικά, μου είναι αδύνατον να προβώ στην οποιαδήποτε πρόγνωση ενδεχόμενων συνεργασιών. Αυτό είναι κάτι που θα οριστεί από την ψήφο των δημοτών. Το αποτέλεσμα των εκλογών και η εντολή των ψηφοφόρων θα μας καθοδηγήσει στα παρακάτω. Όσο για το «παρά πέντε» που λέτε, θ’ απαντήσω ως εξής: θεωρείστε πως η διαδικασία που συζητάμε, είναι σαν το ταγκό! Κι εκεί χρειάζονται δύο, με καλές προθέσεις κι έντιμη, σοβαρή διάθεση για συνεννόηση και προπάντων, με αμοιβαίο σεβασμό.

Τι σας στεναχωρεί πραγματικά στην εικόνα της Ραφήνας και του Πικερμίου και θα θέλατε να αλλάξει αν ήταν δυνατόν...αύριο?

Τα λύματα στους δρόμους! Τι άλλο; Δεν νοείται μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μ’ ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, να παρουσιάζει αυτήν την απαράδεκτη εικόνα! Το διαχρονικό πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, κάτι που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Τη λύση βέβαια την δρομολογήσαμε επί Δημαρχίας Πιστικίδη και υπάρχει πια ορατή έξοδος από αυτή την μιζέρια.
Πάντως είναι αλήθεια πως ο Δήμος λειτουργεί -κατ΄αναλογία με άλλους Δήμους- άψογα, προς όφελος των δημοτών και αυτό το θεωρούμε ως παράταξη του Βασίλη Πιστικίδη ως σημαντική συμβολή μας.

Πιστεύετε ότι θα διεξαχθεί ένας ήπιος προεκλογικός αγώνας ή θα ''βγούνε τα μαχαίρια"?

Εύχομαι κι ελπίζω να διεξαχθεί ένας αξιοπρεπής προεκλογικός αγώνας και να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο με… «ξεκατινιάσματα». Από την πλευρά μας πάντως, ακολουθούμε το παράδειγμα του επικεφαλής Βασίλη Πιστικίδη και πορευόμαστε με ήπιους τόνους και διακριτικότητα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θ’ αφήσουμε αναπάντητες τυχόν απρεπείς επιθέσεις. Όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο, κατεβαίνουμε με αμυντικό σχήμα, σκοπεύοντας σε στοχευμένες και προσεχτικά σχεδιασμένες επιθέσεις, χωρίς να «κλαδεύουμε» τον αντίπαλο! Κάτι σαν την Εθνική Ελλάδος το 2004!

Σας ευχαριστώ

Κι εγώ για τη φιλοξενία

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''