Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαμπέσηδες και
γορίλες στη
Ραφήνα του 2019 Ίντριγκα


Πολύς ύθλος τις τελευταίες ημέρες σε Ραφήνα και Πικέρμι.

Πολλή ανοησία δηλαδή. Πολλή φλυαρία. Ανούσιες κουβέντες. Αυτός είναι ο ύθλος. Γιατί? Επειδή τα ηλεκτρονικά μέσα επιλέγουν όπως θέλει το καθένα - αναφαίρετο δικαίωμα είναι στη δημοκρατία - το πώς θα περιγράψουν ένα γεγονός. Το γεγονός είναι γεγονός. Δεν αλλάζει. Το θέμα είναι αν το site το δημοσιοποιεί στους πολίτες στις ακριβείς του διαστάσεις. Όπως συνέβη δηλαδή. Ή όπως ειπώθηκε μία δήλωση. Επιλογή είναι να αλλοιώσει κάποιος το γεγονός, να τον αποκρύψει, να το μεγεθύνει, να το σμικρύνει, να το τραγικοποιήσει, να το ευτελίσει. Ή το πιο σωστό να περιγράψει ακριβώς τι συνέβη και η κοινωνία να κρίνει.

Στον δήμο μας όπως και σε κάθε άλλο δήμο στην Ελλάδα το διαδίκτυο ειδικά στην προεκλογική περίοδο επιλέγει να στηρίξει πολιτικά κάποιον υποψήφιο. Εν προκειμένω δήμαρχο ή δημάρχους. Γιατί υπάρχει και το παράδοξο σε σπάνιες περιπτώσεις site να προβάλλει ανοικτά τρεις υποψηφίους. Αυτό δεν είναι κακό. Απλώς συμβαίνει. Δικαίωμα του κάθε επιχειρηματία και διαχειριστή ιστοσελίδας να κάνει ό,τι θέλει. Ιδιαίτερα για όταν αυτά που γράφει (ή δεν γράφει) αν δεν είναι δημοσιογράφος δεν θα τον εγκαλέσει ποτέ το Πειθαρχικό συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών και αν ευσταθεί η καταγγελία ή τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά για διασπορά ψευδών ειδήσεων, δόλια απόκρυψη ειδήσεων, προσβολή αξιοπρέπειας δεν θα διαγραφεί από το συνδικαλιστικό σωματείο των επαγγελματιών δημοσιογράφων. 

Συνεπώς αν δεν είσαι επαγγελματίας δημοσιογράφος έχεις το εκπληκτικό προνόμιο να ''ανεβάζεις'' ό,τι σου ''κατέβει'' στο κεφάλι στο διαδίκτυο. Στο site που διαχειρίζεσαι δηλαδή. Αλλά παίρνεις και την ευθύνη για το αν είναι ποινικά κολάσιμο το κειμενό σου. Εκεί ''παραμονεύει'' ο εισαγγελέας.

Τα πράγματα είναι απλά. Τους δημοσιογράφους, αρθρογράφους, επιχειρηματίες και διαχειριστές ιστοσελίδων τους κρίνει η κοινωνία. Οι πολίτες. Οι αναγνώστες. Ας αφήσουν λοιπόν οι πολιτικοί αλλά και οι αργόσχολοι, οι άεργοι τα site να γράφουν ελεύθερα. Στο κάτω κάτω κι αυτά για το μεροκάματο πάνε. Και σε όλον τον πλανήτη - μα σε όλον - τα ΜΜΕ κάποιον υποστηρίζουν. Είτε ''χοντρά'' είτε διακριτικά. Το ''έγκλημα'' είναι να στηρίζεις κάποιον ''χοντρά'' και να αγνοείς όλους τους άλλους. Κι ευτυχώς στην περιοχή μας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο εξ όσων γνωρίζουμε. Αλλά ότι υπάρχουν ''προτιμήσεις'' υπάρχουν. Αυτό όμως είναι θεμιτό.

Ως επίλογος. Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr τηρεί απαρέγκλιτα τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αναρτά όλα (ή σχεδόν όλα, μόνο αν δεν προλαβαίνει δεν το κάνει) τα Δελτία Τύπου όλων των συνδυασμών. Μάλιστα έχει ''πέσει και στην παγίδα'' να τα στέλνει και στο messager η στο e mail των υποψηφίων δημάρχων για να...αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας! Αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή για να αποδείξουμε ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Όσο για τις απειλές των ''κουτσαβάκηδων'' ότι ''δεν θα ξαναστείλουμε Δελτίο Τύπου αν δεν το βάζεις ολόκληρο'' τις προσπερνάμε. Το ακούσαμε κι αυτό δυστυχώς μετά από 34 χρόνια δημοσιογραφίας. Αυτόκλητοι ''αρχισυντάκτες'' μας πήραν τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθούν χωρίς λόγο εννοείται. Ο ύθλος που λέγαμε στην αρχή του κειμένου. Η ανοησία. Η φλυαρία. Όμως οι τζούφιες απειλές και οι χυδαίοι ''εκβιασμοί'' ανήκουν σε άλλες εποχές σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όταν ανθούσε η λογοκρισία της χούντας των συνταγματαρχών. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2019, να θυμίσουμε στους ''τσιφλικάδες'' της τοπικής αυτοδιοίκησης που νομίζουν πως θα μας εκφοβίσουν. Τα ''μπραβιλίκια'' και η ''μπαμπεσιά''δεν συνάδουν με τη δημοκρατία. Γιατί υπάρχουν και οι μπαμπέσηδες. Τι ωραία λέξη των πατεράδων και των παππούδων μας...

Η iselida.gr δεν έχει καμία αντιπαλότητα με κανένα site η εφημερίδα της περιοχής. Αντιθέτως, επιθυμούμε να είναι όλοι καλά μέσα από την καρδιά μας. Επίσης θα συνεχίσει ως τις εκλογές να προβάλει όλους τους συνδυασμούς. Ακόμη κι αυτούς που την ''απειλούν'' με εμπάργκο. Ίσως όμως αν το ''παιχνίδι χοντρύνει'' να διαρρεύσουν και ονόματα των ''μπαμπέσηδων'' ή των ''γορίλων''. Τελεία και παύλα.