iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Στις 30 Ιουνίου
οι εθνικές εκλογές
στην Ελλάδα


Ήταν λίγο πριν τις 10 το βράδυ όταν η Singular Logic ανακοίνωνε ότι η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, θα φθάσει τελικά τις 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκείνη την στιγμή, ήταν πλέον δεδομένο ότι με τέτοια διαφορά, ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η απόφασή του ήταν περίπου μονόδρομος.
Η διαφορά των 9,4 μονάδων που προκύπτει από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, είναι ένα ιστορικό ρεκόρ στην διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος- ανάλογη διαφορά έχει σημειωθεί μόνο στις εκλογές του 1981 και του 2004- και συνιστά μια πολύ «βαριά» ήττα του κυβερνώντος κόμματος. Πόσο μάλλον αν στην εξίσωση προστεθεί η αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στους περισσότερους από τους μεγάλους δήμους. Οπου σε πολλές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνουν να μπουν καν στον δεύτερο γύρο, όπως συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Πόσο μάλλον αν προστεθεί και το όργιο παροχολογίας που προηγήθηκε των εκλογών και έχει προκαλέσει την ενόχληση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορούσε να αποφύγει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την αποδοκιμασία της πολιτικής του από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Οπως επισημαίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, σε διαφορετική περίπτωση, ο Τσίπρας θα έδινε την εντύπωση ότι αδιαφορεί και περιφρονεί την λαϊκή ετυμηγορία, θα ηγείτο μιας απονομιμοποιημένης κυβέρνησης, χωρίς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και θα δεχόταν καθημερινές επιθέσεις για δυσαρμονία λαϊκού αισθήματος και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αλλωστε ήδη από νωρίς το βράδυ, όταν το αποτέλεσμα δεν επιδέχετο πλέον αμφισβήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν…


«Η Ελλάδα έχει ανάγκη», επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση»,

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τον κόσμο του, είχε δηλώσει την Παρασκευή προ των εκλογών, ότι οι εκλογές είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική του. Και σε περίπτωση ήττας, η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες.