iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Γιώργος Κώτσηρας στην iselida.gr:
''Τεράστια τιμή και ευθύνη
η εκλογή μου ως βουλευτής''


Ένας λαμπρός νέος άνθρωπος κοσμεί το Ελληνικό κοινοβούλιο! Ο Γιώργος Κώτσηρας εξελέγη βουλευτής ''με το σπαθί του'' με τη Νέα Δημοκρατία στην πολύ δύσκολη περιφέρεια του δυτικού τομέα της Αττικής.

Μόνο όσοι γνωρίζουν τον σεμνό άνθρωπο Γιώργο Κώτσηρα μπορούν να μαρτυρήσουν τον πολύχρονο και έντιμο πολιτικό αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια και τελικά δικαιώνεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Ο κ. Κώτσηρας μάχιμος δικηγόρος με μεγάλες επιτυχίες, διετέλεσε αν. γραμματέας των επιστημονικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας, είχε θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής το 2014 και τις εθνικές το 2015 με αξιοπρεπή θέση στην σταυροδοσία, ''όργωσε'' την  ανατολική Αττική, καθώς είναι και κάτοικος Νέας Μάκρης και τελικά ρίχτηκε στην ''αρένα'' της δυτικής Αττικής όταν τον κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πίστεψε βαθιά στην αξία και τις ικανοτητές του.

Ο κ. Κώτσηρας παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr στην οποία υπήρξε μόνιμος αρθρογράφος.

Ένα όνειρο έγινε αλήθεια. Δεν είναι άστοχη πιστεύω η ερώτηση ''πώς αισθάνεστε"?

Το συναίσθημα είναι πρωτόγνωρο. Αισθάνομαι ταυτόχρονα μεγάλη χαρά και τιμή για την ευκαιρία που μου δόθηκε από τους συμπολίτες μου να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και, βέβαια, εξυπακούεται ότι το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι, δεδομένης και της γενικότερης συγκυρίας, είναι τεράστιο. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, καθώς ο κόσμος περιμένει άμεσα να δει αλλαγές στην καθημερινότητα του, αλλά και στη γενικότερη πορεία της χώρας. Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε η συγκεκριμένη εκλογή μου αποτελεί προσωπικό στοίχημα, που με υποχρεώνει συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά και να κοιτάξουμε στο μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Αποδείξατε με την εκλογή σας πως κι ένας νέος άνθρωπος, χωρίς καμία ''πλάτη'' αν κυνηγήσει το ονειρό του με πάθος μπορεί να τα καταφέρει. Πόση ψυχική δύναμη και κουράγιο θέλει αυτό?

Θέλει, σαφώς, πολλή ψυχική δύναμη, επιμονή, διαρκή εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Η εκλογή μου είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας και διαρκούς ενασχόλησης μου με τα κοινά. Ένιωθα την ανάγκη να αφοσιωθώ σ’ αυτή την προσπάθεια, έχοντας την φιλοδοξία να συνεισφέρω στην εθνική υπόθεση της αναμόρφωσης της χώρας, με βάση τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτό που περιμένει ο κόσμος από τους πολιτικούς είναι καθαρά λόγια, συνεχή παρουσία και σαφή γνώση των προβλημάτων της εκάστοτε περιφέρειας, ώστε να έρθουν πραγματικές λύσεις, ικανές να βελτιώσουν την ζωή των πολιτών και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας. Οφείλω βέβαια να τονίσω ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και η μεθοδική προετοιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση τη χώρας προσφέρουν σ’ εμάς, τους νέους βουλευτές του κόμματος, ένα σταθερό, δυναμικό πλαίσιο αναφοράς, που αποτελεί οδηγό του κοινοβουλευτικού μας έργου, αλλά και της επικοινωνίας μας με τους συμπολίτες μας.

Πώς νιώσατε την πρώτη στιγμή που καθίσατε στο βουλευτικό έδρανο?

Ένιωσα βαθιά συγκίνηση, αντιλαμβανόμενος πως μου έχει δοθεί η ευκαιρία να αποτελέσω κομμάτι της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Αυτό, όμως, το συναίσθημα αυτομάτως ακολουθείται από την αίσθηση του υπέρτατου χρέους να δικαιώσω όσους με ψήφισαν, αλλά και να κερδίσω, με μια ευδόκιμη και αποδοτική κοινοβουλευτική θητεία, όσους στάθηκαν με δυσπιστία ή επιφύλαξη απέναντί μου.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας σας?

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο. Η ενασχόληση μου με την πολιτική είχε εξ αρχής για μένα έναν βασικό στόχο: να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και με πλήρη αφοσίωση σ΄ αυτή την προσπάθεια, που δεν είναι άλλη από το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, με ευτυχισμένους και ευημερούντες πολίτες. Αντιμετωπίζω, λοιπόν, την παρουσία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως ένα ύψιστο καθήκον, το οποίο, με σκληρή δουλειά, πρέπει να επιφέρει ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα. Οποιουδήποτε είδους έπαρση είναι ξένη προς αυτό τον στόχο, αλλά και στον χαρακτήρα μου.

Θα μας αναφέρετε ορισμένα από τα σχεδιά σας επιγραμματικά για την εκλογική σας περιφέρεια?

Βασικότερος στόχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπικός μου, ήταν προεκλογικά και παραμένει η επιστροφή της χώρας στη νομιμότητα και την ομαλότητα. Η εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία, δυστυχώς, συνοδεύονται από ανάλογα προβλήματα. Υπάρχουν αρκετές υποβαθμισμένες περιοχές, σημαντική ανεργία, αυξημένη εγκληματικότητα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και εμπορική κίνηση. Σε όλα αυτά θέλω προσωπικά να σταθώ, χωρίς καμία διάθεση μετάθεσης ευθυνών, αλλά με ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσω ώστε να πάρει η περιοχή μας την ανάσα που τόσο χρειάζεται. Με σκληρή και αποδοτική δουλειά θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τις δυνάμεις της περιοχής και μέσω αυτών να την βοηθήσουμε να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.

Έχετε δεσμευτεί ότι δεν θα ξεχάσετε ποτέ τον όλεθρο στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Θα το τηρήσετε?

Δε μπορώ και δεν θέλω να το ξεχάσω. Όσο κι αν η ανάμνηση πονάει και ταράζει, η μνήμη είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοια τραγικά περιστατικά στο μέλλον. Αισθάνθηκα βαθιά ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποκατάσταση των πληγεισών, από την περσινή πύρινη λαίλαπα, περιοχών. Οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές έχουν ανάγκη να νιώσουν πως η Πολιτεία είναι δίπλα τους και δεν τους έχει ξεχάσει,  καθώς πέρασε ήδη ένας χρόνος εγκληματικής απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο εφιάλτης δεν θα ξεχαστεί, αλλά οι πληγές πρέπει να κλείσουν και θα επουλωθούν.

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας πρωθυπουργός που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο μέλλον και γιατί?

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένο και καταγεγραμμένο όραμα για τη χώρα. Ήδη από την προεκλογική περίοδο είχαμε προαναγγείλει το πρόγραμμα μας, το οποίο έχει σαφείς στόχους. Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει έμπρακτα με τις επιλογές του και την στάση του πως νιώθει τον σφυγμό της κοινωνίας. Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Επιτελικό Κράτος, το οποίο αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, έχει κατατεθεί ήδη. Το νομοσχέδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών έχει κατατεθεί επίσης και είναι προς συζήτηση στη Βουλή, η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου θα έρθει με την κατάθεση του επόμενου νομοσχεδίου. Επομένως, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη των πολιτών να αισθανθούν τη διαφορά στην καθημερινότητα τους, αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα και συνέπεια τη λαϊκή εντολή για άμεσες και αποτελεσματικές αλλαγές.
Τι δίνει ελπίδα στη ζωή σας και τι σας απογοητεύει?

Μου δίνουν ελπίδα οι απεριόριστες δυνατότητες του Έλληνα και η ιστορικά αποδεδειγμένη ικανότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες και να φτάνει ψηλά.Με απογοητεύουν όλες εκείνες οι αναχρονιστικές αντιλήψεις και οι ξεπερασμένες ιδεοληψίες που συμβάλουν ώστε αυτές οι δυνατότητες του Έλληνα να παραμένουν αδρανείς και ανεκμετάλλευτες και να κρατούν την χώρα μας στη στασιμότητα.

Τελευταία ερώτηση. Εμβληματική φυσιογνωμία στη ζωή σας η μητέρα σας, την τιμήσατε έχοντας την δίπλα σας την ημέρα της ορκωμοσίας στη βουλή. Τι συμβολίζει η μητέρα σας?

Η μητέρα μου βρίσκεται πάντα δίπλα μου -υπομονετική, υποστηρικτική, διακριτική- σε όλη την πορεία της ζωής μου ως τώρα, ακαδημαϊκή και επαγγελματική. Η ορκωμοσία μου ως βουλευτής, ήταν το αποτέλεσμα ενός αγώνα που είχε ευτυχή κατάληξη για μένα και, παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη μια νέας προσπάθειας, στην οποία την έχω και πάλι αρωγό. Η μητέρα για μένα, όπως άλλωστε και για κάθε οικογένεια, δημιουργεί την θαλπωρή και την ασφάλεια που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος για να κάνει σταθερά και αποφασιστικά βήματα στη ζωή του.

Σας ευχαριστώ θερμά

Κι εγώ για την ευγενική φιλοξενία στην iselida.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μόλις 35 ετών από τους πιο νέους σε ηλικία βουλευτές της χώρας, κατάγεται από τα Μέγαρα και την Αρκαδία. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ζωγράφου το 2002 και εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε.

Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: Στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Droit administratif et Collectivités Territoriales) από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III “Paul Cézanne” της Γαλλίας. Εκπόνησε τη διδακτορική μου διατριβή στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Δικαίου («Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων») και απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών με βαθμό «Άριστα». Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τελευταία τη συμμετοχή μου στην συγγραφή της κατ´ άρθρον ερμηνείας της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ασκεί τη δικηγορία από το 2008 και διατηρώ δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση στο διοικητικό, εμπορικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Έχει διατελέσει νομικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σε θέματα διοικητικού δικαίου και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και το 2001 υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2001 στην κατηγορία διπλών).