iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Τα 14 φορολογικά
μέτρα ''ανάσα'' του
Κυριάκου Μητσοτάκη


Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη μείωση της φορολογίας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.



* Ήδη, έχουν δρομολογηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Η βελτίωση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα είναι και η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση.

* Στον προϋπολογισμό του 2020 διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

* Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

* Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

* Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
* Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
* Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν από το 2020 και μετά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

* Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

* Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

* Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

* Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

* Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. «Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή», σημείωσε.

Στα φορολογικά μέτρα ο πρωθυπουργός περιάλαβε και φορολογικό νομοσχέδιο που θα δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας και θα δημιουργεί ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.

Παράλληλα θα δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος και θα καθιερώνει τις υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.