Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοταχώς για
συναίνεση στην ψήφο
των αποδήμων


Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να συγκεντρώσει όχι απλώς ευρύτατη πλειοψηφία αλλά… απόλυτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε το κείμενο τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα σε συνέχεια της συζήτησης που είχαν στη διακομματική επιτροπή και η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στις 12.

Οπως φαίνεται ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του ΚΚΕ να οριστεί συγκεκριμένο όριο ετών για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (30 έτη) και να έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Ετσι, κάνει πράξει τη ρήση του ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να περάσει η ψήφος των αποδήμων με 300 ψήφους».
Με τη νέα κυβερνητική πρόταση η επιστολική ψήφος (την οποία ζητά το ΚΙΝΑΛ και απορρίπτει το ΚΚΕ), θα ισχύει μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν, ενώ προτείνεται και η αύξηση του αριθμού των  βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.