iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Κώστας Καραμανλής:
''Έρχεται καιρός για
δύσκολες αποφάσεις


«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής επικέντρωσε την ομιλία του στα εθνικά θέματα με αιχμές τις εξελίξεις ύστερα από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε στην εκδήλωση στις 19:30, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη και τα παιδιά του. Χαιρέτισε όλους τους επίσημους και με ιδιαίτερη θέρμη τον τέως πρόεδρο της ΕΜΣ Νίκο Μέρτζο.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Καραμανλή.
Αναφερόμενος στο διεθνές σκηνικό είπε ότι "έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας".

Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ σημείωσε πως "αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική 'Ανοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας".

"Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής", είπε χαρακτηριστικά.