iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη
στον Λευκό Οίκο
στις 7 Ιανουαρίου


Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δεν έχει ακόμα επισήμως επιβεβαιώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργαζόταν καιρό τώρα. Η χρονική συγκυρία, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, κυρίως με στόχο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την θωράκιση της χώρας από τις τουρκικές απειλές.

Εν τω μεταξύ, θα έχει προηγηθεί ένα ακόμα τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου, στο γεύμα που θα πραγματοποιηθεί. Εκεί, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει προετοιμάσει για τον πρόεδρο Τραμπ μία λεπτομερή αποτύπωση των κινδύνων που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως είναι φυσικό, θα βρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, όμως, «δεν απαιτείται συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν». Το μήνυμα των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ήταν το εξής: «Ό,τι είχαν να πουν, το είπαν» στην Ουάσιγκτον, όταν ο κ. Τραμπ υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην προεδρική κατοικία. Δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων: «Επομένως, δεν θα κάνουμε όπως γνωρίζετε. Ήταν εδώ πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Πρόεδρος πέρασε αρκετές ώρες σε απευθείας διπλωματία μαζί του. Δεν έχουμε ξεχωριστή συνάντηση προγραμματισμένη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Υποψιάζομαι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα ακούσει από πολλά μέλη της Συμμαχίας την ανησυχία τους για την ενεργοποίηση των S-400».