iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Στις ΗΠΑ
ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητοστάκης


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει  στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου θα έχει ένα εξαιρετικά γεμάτο πρόγραμμα μέχρι την Τετάρτη. 

Απόψε (ώρα ΗΠΑ) θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια και αύριο (Δευτέρα) θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων.

Δεύτερος σταθμός του πρωθυπουργού είναι η Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ενώ επίσης θα έχει ένα εξαιρετικά γεμάτο διήμερο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων. 
Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ανάδειξη της Ελλάδας, ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως του κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ.

Ήδη, προσθέτουν, οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν «στρώσει το χαλί» για την εμβάθυνση αυτής της σχέσης, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις, αφού η Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζουν οι πηγές, δίνει την εικόνα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Αναφέρουν επίσης ότι βοηθάει και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τις ΗΠΑ και τον γνωρίζουν καλά επίσης στις δομές εξουσίας. «Απόφοιτος του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις με Αμερικανούς από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας καθώς και από τον ακαδημαϊκό τομέα, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρει πώς να μιλήσει και σε ποιους. Επίσης ως αρχηγός της ΝΔ έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τις ΗΠΑ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.