iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Θετικό το ραντεβού
του Κυριάκου Μητσοτάκη
με τον Ντ. Τραμπ


Οι διαρκείς εναλλαγές του καιρού στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε το πρωί με ηλιοφάνεια, συνεχίστηκε το μεσημέρι με βροχή για να εξελιχθεί σε χιονόπτωση, ενόσω διαρκούσε το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το βράδυ να επικρατήσει ξαστεριά, υπήρξαν απολύτως συμβατές με το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Λευκό Οίκο κατά τη δίωρη παραμονή εκεί του κ. Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνεπικούρησε στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ήταν αντίστοιχες των καιρικών συνθηκών, οι οποίες σε τελική ανάλυση ήταν αντίστοιχες με τις προγνώσεις που εδώ και εβδομάδες προέβλεπαν τα μετεωρολογικά δελτία.

Εξίσου προβλέψιμα απεδείχθησαν, εν τέλει, και τα διαμειφθέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ. Και τούτο διότι, από τη μια, επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.
Από την άλλη, όμως, δεν βρήκαν λόγια καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από το στόμα του «πλανητάρχη», όπως θα επιθυμούσε η ελληνική αντιπροσωπεία, κατ΄ αντιστοιχία των θέσεων που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από τους δύο άλλους πυλώνες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που είναι, αφενός, το διπλωματικό κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, αφετέρου, το Κογκρέσο που ενστερνίζονται με μεγαλύτερη θέρμη τις ελληνικές θέσεις.

Παρά ταύτα στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», είναι η πολύ ρεαλιστική αποτύπωση που έκανε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη η εξαιρετική ευκαιρία να αναλύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανόμενης, βεβαίως, και της προκλητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.

ΠΗΓΗ protothema.gr