iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Κρυφό ραντεβού
Καραμανλή Ιερώνυμου
για το Σκοπιανό


Υπό άκρα μυστικότητα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή και στο «μενού» ήταν το Σκοπιανό καθώς και το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συζήτηση διεξήχθη σε χαλαρό κλίμα και οι δυο τους έφαγαν σαλάτα, κρεατικά και ήπιαν κόκκινο κρασί.

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε λίγες ώρες αφού ο κ. Ιερώνυμος είχε συναντήσει τις Παμμακεδονικές Ενώσεις.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μια λύση εθνικά συμφέρουσα και επωφελής. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ.

Σχολίασαν, επίσης, το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.

Όπως και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι και στον Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων. Έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Επεσήμανε και τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και στην επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν έκανε σχόλια ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κυβέρνηση. Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Επίσης, οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν και στην πολιτικής της Τουρκίας και στις προκλήσεις της, σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.