Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ομιλία του Δημήτρη
Τσιόδρα στη συνεδρίαση
του Κινήματος Αλλαγής


Η ομιλία του Δημήτρη Τσιόδρα, εκπροσώπου Τύπου του "Ποταμιού, στην πρώτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Εύχομαι καλές και αποδοτικές εργασίες στην Κεντρική Επιτροπή, στα στελέχη που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και στα νέα όργανα του Κινήματος Αλλαγής που θα συγκροτηθούν.

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ, κουβαλώντας ο καθένας και προσωπικά αλλά και από το χώρο που εκπροσωπεί, τη δική του  ιστορία, είμαστε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Και θα ΄θελα να αισθανόμαστε έτσι κι όχι κάποιοι ιδιοκτήτες και κάποιοι μουσαφίρηδες. Το λέω με απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ που είναι η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου και με εκτίμηση σε ανθρώπους που έδωσαν σκληρές μάχες τα προηγούμενα χρόνια για να μείνει η χώρα όρθια, όταν άλλοι αναζητούσαν νέο όχημα εξουσίας.

Το Κίνημά μας δημιουργήθηκε όχι για να φέρει κάτω από κοινή στέγη τις οργανωμένες δυνάμεις του χώρου, ούτε να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά για να δώσει πολιτική στέγη στις δημιουργικές δυνάμεις εκείνες που αναζητούν τον πολιτικό χώρο που θα εκφράσει τις αγωνίες και τα αιτήματά τους. Αν μπορούσε να το κάνει μόνος του κάποιος από τους χώρους που είμασταν δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ όλοι μαζί. Θέλουμε λοιπόν ένα κίνημα ανοιχτό, που δεν αθροίζει αλλά πολλαπλασιάζει κι αυτό πρέπει να εκφράζεται σε όλες του τις λειτουργίες. Κάθε εποχή απαιτεί άλλες απαντήσεις.

Το 1974 η εποχή απαιτούσε άλλες απαντήσειςαπό εκείνες της δεκαετίας του ΄60. Ο Α.Παπανδρέου άφησε την Ένωση Κέντρου επειδή πίστευε ότι δεν μπορεί να εκφράσει τις απαιτήσεις της εποχής κι έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. 'Άφησε το παρελθόν στην αγκαλιά της ιστορίας και μίλησε για το μέλλον.

Σήμερα δημιουργούμε το Κίνημα Αλλαγής.

 Στις 12 Νοεμβρίου 212.000 πολίτες σηκώθηκαν από τον καναπέ και πήγαν στις κάλπες. Επέλεξαν ηγεσία με ευρεία πλειοψηφία. Η Φώφη Γεννηματά πήρε ισχυρή εντολή. Ευρύτερες δυνάμεις άρχισαν να στρέφουν το κεφάλι τους σε μας. Φοβάμαι ότι τους 5 μήνες που μεσολάβησαν, χάσαμε πολύτιμο χρόνο σε εσωκομματικές διευθετήσεις, που απωθούν τον κόσμο. Αντί να βγούμε με θέσεις και προτάσεις, αναλωθήκαμε σε κουβέντες μεταξύ μας. Κόσμος δούλεψε για την επεξεργασία θέσεων, όμως οι περισσότερες έμειναν στα συρτάρια. Αυτό που κυριαρχεί στη δημόσια κουβέντα είναι όχι οι δικές μας προτάσεις, αλλά αν θα είμαστε εταίροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε όμως να υπάρξουμε αν ο κόσμος δεν βλέπει σε εμάς το προοδευτικό κίνημα. Τότε ακόμη και αν πάμε σε συνεργασίες θα είμαστε εταίροι μιας χρήσης. Τι λέμε εμείς λοιπόν; Τι είναι το Κίνημα Αλλαγής; 'Όχι τι λέμε εμείς ότι είμαστε. Τι εισπράττουν οι πολίτες ότι είμαστε. 'Ολα αυτά πρέπει να προσδιοριστούν. Να αποκτήσουμε σαφή ταυτότητα. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να υπάρξει ως τέτοιο ότανδικαιολογεί τον τίτλο του. 'Οταν δείξει αποτελεί Κίνημα κι όταν η Αλλαγή δεν είναι σύνθημα αλλάριζοσπαστικό πρόγραμμα. Οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ανάγκασαν όλους να τοποθετηθούν. Η κουβέντα επικεντρώθηκε βέβαια στο αν είναι η κατάλληλη πολιτική συγκυρία.Άρχισε να μπαίνει όμως και στην ουσία των προτάσεων. Κι αυτό είναι κέρδος. Αυτό πρέπει να κάνουμε και στους υπόλοιπους τομείς. Χρειάζονται λοιπόν θέσεις και καθαρές κουβέντες. 'Οχι μισόλογα και ετεροπροσδιορισμοί. Να επισημάνω ένα θέμα εδώ. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το μακεδονικό λέει ότι θα δούμε την πρόταση με βάση τις προδιαγραφές που έχουμε θέση και θα τοποθετηθούμε. Δεν συναρτά τη στάση μας από το αν θα τη στηρίξει ο κ.Καμμένος. Εμείς έχουμε δική μας θέση, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και δεν περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ για να τοποθετηθούμε κι εμείς. Ούτε φυσικά πρόκειται να τους αντικαταστήσουμε στην κυβέρνηση.

Τα λέω αυτά όχι για να γκρινιάξω. Αλλά όλοι εμείς που προσπαθήσαμε πολύ για να είμαστε σήμερα εδώ, θέλουμε αυτό που ξεκινήσαμε να πετύχει. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Τι ζητούν οι πολίτες; Κάποιον να εμπιστευθούν. Κι αυτός δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ.Μπορούμε και πρέπει να είμαστε εμείς. Το οφείλουμε στην ιστορία της προοδευτικής παράταξης και στο μέλλον της χώρας.