iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Πάνος Σκουρολιάκος:
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι
εμπνευσμένος ηγέτης


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στις ενημερωτικές ιστοσελίδες iselida.gr και eretikos.gr, ο βουλευτής ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και καταξιωμένος ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος. Με μία σπάνια ευγένεια ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό μας αίτημα, αλλά κυρίως έδωσε απαντήσεις με πολλούς τίτλους!

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Πώς ένας καταξιωμένος ηθοποιός αποφασίζει να γίνει βουλευτής και πώς τελικά ''παντρεύει'' αυτά τα δύο?

Αλήθεια είναι πως η πολιτική μου δράση ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια. Αργότερα στο Πανεπιστήμιο αλλά και στην Δραματική Σχολή, αυτή η δράση πέρασε μέσα από την Αριστερά και τους αγώνες της. Σαν άνθρωπος της τέχνης άλλωστε, εμπνέομαι από τις αξίες του ανθρωπισμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης. Είμαι υπερήφανος που διακόνησα την τέχνη του ηθοποιού για σαράντα πέντε χρόνια. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να βλέπω πιο βαθιά την πολιτική. Σαν καθαρό λειτούργημα και όχι σαν «επάγγελμα».

Ήρθαν στιγμές που μετανιώσατε για την ενασχολησή σας με την πολιτική?

Τις μεγάλες αποφάσεις, (όπως η ενασχόληση με το Θέατρο ή την Πολιτική), πρέπει κανείς να τις παίρνει με την βεβαιότητα ότι κι αν ακόμα συναντήσει δυσκολίες, θα το παλέψει και θα βγει νικητής. Όχι εγωιστικά γι αυτόν τον ίδιο, αλλά για τις αξίες που η Πολιτική και το Θέατρο φέρουν.

Η ανατολική Αττική όπου εκλέγεστε είναι μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περιοχή με μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις πχ γενικό νοσοκομείο. Τι σκέφτεστε ως βουλευτής?

Παλιά θέση της Αριστεράς (εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια) είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την καταστροφή στο Μάτι, συμφώνησαν με το Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να δημιουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια μας. Δυστυχώς, μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακύρωσε το σχέδιο, λέγοντας πως με αυτά τα χρήματα θα δημιουργήσει ένα πάρκο αναψυχής με καφετέριες! Σε δική μου κοινοβουλευτική ερώτηση, ο τότε υφυπουργός Υγείας, μου απάντησε ορθά κοφτά πως «το νοσοκομείο δεν θα γίνει, γιατί η λειτουργία του κοστίζει». Τόσο μεγάλη ευαισθησία επιδεικνύουν για τις ανάγκες των πολιτών της Ανατολικής Αττικής. Εάν ο λαός μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε, προφανώς αυτό το νοσοκομείο είναι στις προτεραιότητες μας.

Τι σας λένε  οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών που συναναστρέφεστε καθημερινά? 

Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Η ακρίβεια απορροφά όλο το εισόδημα τους στα μέσα του μήνα. Όσον αφορά το κόστος ενέργειας, όλοι φοβούνται πως θα περάσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Σήμερα έμαθα πως στον οικισμό Καποτά στις Αχαρνές όπου έχουν βρει στέγη σε κοντέινερς ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας, η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα. Τα θέματα δημοκρατίας με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων μας πάνε πίσω σε σκοτεινές εποχές. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Τα Κέντρα Υγείας τα οποία παραδώσαμε με επαρκές προσωπικό, ξανά έχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η απογοήτευση και ο φόβος για το αύριο βασιλεύουν.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν απλά ένα εντυπωσιακό πολιτικό πυροτέχνημα ή ένας οδικός χάρτης για ουσιαστική διέξοδο της κοινωνίας?

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα, ύψους 5,6 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τονώνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Θα φορολογήσει την αισχροκέρδεια, δίνοντας ανάσα στην μεσαία τάξη, τους αγρότες και τους μισθωτούς. Θα προσλάβει άμεσα στα νοσοκομεία 2.000 γιατρούς με πρώτο μισθό 2.000 ευρώ και σε βάθος τριετίας άλλους 10.000. Θα επανακρατικοποιήσει την ΔΕΗ για φθηνό ρεύμα. Θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, με 500 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικά για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειλικρινές και γενναίο.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από τα λάθη του ή σε ενδεχόμενη επιστροφή του αν τον εμπιστευτεί ξανά ο λαός για τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων?

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει παραδεχθεί τα λάθη του, με πρώτο την αντιμετώπιση του στην μεσαία τάξη. Αναλυτικά έχει αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας και σε άλλα θέματα. Μπορεί κάποιος να κάνει λάθη. Δεν είναι έγκλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έβαλε «το δάχτυλο στο μέλι». Κανείς δεν τον κατηγορεί για τις ρεμούλες και διασπαθίσεις δημοσίου χρήματος που κατηγορούν την παρούσα αλλά και παλιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ.

Γιατί να εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ?

Γιατί ο Αλέξης είναι ένας εμπνευσμένος ηγέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα που κυβέρνησε με διαφάνεια, κράτησε σε δύσκολη περίοδο τους ανθρώπους όρθιους, που ενώ βρήκε άδεια ταχεία τα νοικοκύρεψε αφήνοντας σε αυτά 37 δις ευρώ, γιατί μας έβγαλε από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος. Πολλά άλλα θα μπορούσα να πω. Θα καταλήξω όμως, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όραμα για όλους τους πολίτες και όχι για τους «ημέτερους» και τους «έχοντες και κατέχοντες».

Όντως θα βιώσουμε τον δυσκολότερο χειμώνα της μεταπολίτευσης?

Αυτό, είναι κάτι που το παραδέχονται και οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Όχι από ειλικρίνεια, αλλά για να προλάβουν τα χειρότερα. Η ακρίβεια, ξεκίνησε μήνες πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ζούμε και υφιστάμεθα την «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Αν συναντούσατε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα τον ρωτούσατε ''σαν άντρας προς άντρα''?

 Ότι θα τον ρωτούσε ο κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα: «Τι σου φταίει αυτός ο λαός να τον απαξιώνεις, να τον εκμεταλλεύεσαι και να τον βασανίζεις;».

Επειδή δεν... απαγορεύεται ένας βουλευτής που είναι και καλλιτέχνης να ονειρεύεται  ποιά είναι τα επόμενα σχεδιά σας?

Αυτά τα χρόνια που είμαι βουλευτής είχα περιορισμένη έως μηδαμινή καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έπαιξα στην Ταινία «Καζαντζάκης» και έχω πρόταση να παίξω στην συνέχεια του σήριαλ του Μανούσου Μανουσάκη «Το κόκκινο ποτάμι». ‘Ιδωμεν.

Μας έκανε εξαιρετική εντύπωση ο χαιρετισμός σας στην πρόσφατη εκδήλωση του συλλόγου Τριγλιανών στη Ραφήνα με την αναφορά για τα ''ανοιχτά παράθυρα''. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή φέτος. Τα συναισθηματά σας?

Έχω ιδιαίτερη αγάπη για τις «αλησμόνητες πατρίδες» παρότι δεν κατάγομαι από εκεί. Έχω ταξιδέψει στην Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία , Πόντο και έχω καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπάρχει ακόμα εκεί στην Ανατολή και σήμερα ένας πλούτος πολιτιστικός αμύθητος! Από την άλλη οι ρωμιοί που ήρθαν από εκεί, μπόλιασαν την Ελλάδα με νέες ιδέες, πολιτισμό, ήχους, ντοπιολαλιές, γεύσεις και άλλα πολλά. Τους χρωστάμε εμείς οι «Ελλαδίτες» περισσότερα.…

Σας ευχαριστώ πολύ που μιλήσατε στο eretikos.gr και iselida.gr. 

Κι εγώ για το δημοσιογραφικό βήμα που μου δώσατε.