iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Κοτζιάς: Πριν τις
διακοπές μου θα
λύσω και το Αλβανικό


Διεθνή ζητήματα, Κυπριακό και διεύρυνση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης Κοτζιά -Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Μόσχα όπου βρίσκεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε επίσκεψη εργασίας. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί μετά την συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Σκοπιανό. 

Η απάντηση του υπουργού δόθηκε σε αρκετά ελαφρύ τόνο, με τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει ότι τώρα που έχει επιλυθεί το Σκοπιανό, σειρά έχουν οι εκκρεμότητες για την Αλβανία, τις οποίες και θα φροντίσει να επιλύσει προτού πάει διακοπές. Επίσης έκανε λόγους για «επαγγελματίες των προβλημάτων» που, όπως στο ποίημα του Καβάφη, αναρωτιούνται τι θα απογίνουν τώρα που δεν υπάρχουν πια «βάρβαροι».

Μετά από μια συντομη ευχή «να ζήσουμε ένα μεγαλειώδες παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για την πρόσκληση που απηύθυνε στον Ρώσο ομόλογό του να έρθει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα. 

Ερωτηθείς αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε τα ακόλουθα: «Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία». 

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές» πρόσθεσε αστειευόμενος ο υπουργός.