iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 17 Δεκεμβρίου 2018

Πρόωρες εκλογές
στην Ελλάδα ''βλέπει''
ο Διεθνής Τύπος

Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών αλλά και τις δυσκολίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να «πείσει» ότι έχει κάνει στροφή στο ζήτημα των επενδύσεων, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το Foreign Affairs. Το δημοσίευμα ξεκινά εξηγώντας ότι κάθε χρόνο, ο «παλμός» της ελληνικής πολιτικής ζωής χτυπάει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η φετινή χρονιά δεν ήταν διαφορετική» γράφει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την εκδήλωση με μια αισιόδοξη ομιλία για την ανάκαμψη της οικονομίας και το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τα προγράμματα διάσωσης. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έχει αποκτήσει πλέον πολύτιμη εμπειρία από την επίβλεψη των προγραμμάτων λιτότητας και πως έχει μάθει από τα λάθη της διαχείρισης της κρίσης χρέους. Ετσι, σύμφωνα με τον Τσίπρα “τώρα δεν είναι η ώρα για να εμπιστευτούμε την τύχη της Ελλάδας στην αντιπολίτευση” -τα κόμματα που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δημιούργησαν την κοινωνικοοικονομική κρίση της χώρας». 

Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, όπως υπενθυμίζει το Foreign Affairs, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντέκρουσε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός, είπε ο αντίπαλός του, δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα προβλήματα της χώρας, τα οποία θα συνεχιστούν και μετά από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ακολουθεί μια οπορτουνιστική ατζέντα για να παραμείνει στην εξουσία» τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα σενάρια συγκυβέρνησης

Παρότι οι ελληνικές εκλογές είναι θεωρητικά προγραμματισμένες για το 2019, «η ελληνική πολιτική σκηνή είναι ρευστή και μια εκλογική διαδικασία μπορεί να έρθει νωρίτερα». «Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις ή εάν η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, πρόωρες εκλογές το 2018 θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να επωφεληθεί από το συμβολικό γεγονός της εξόδου από το μνημόνιο. Εάν ο νικητής μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τα πράγματα είναι μάλλον απλά» αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Αλλά σε περίπτωση που τα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες έναν μήνα αργότερα μόνο που αυτή την φορά οι εκλογές θα γίνουν με αγνή, αναλογική εκπροσώπηση. Και δεδομένου του κατακερματισμού του ελληνικού κομματικού συστήματος, η συνεργασία των δύο βασικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί κυβέρνηση» εξηγεί το Foreign Affairs. 

Οι δημοσκοπήσεις

Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις απώλειες που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και υπογραμμίζεται ότι οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ποσοστό 25% έναντι 13% του κ. Τσίπρα. 

«Αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο είναι σημαντικό, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός παραδοσιακά ήταν πιο δημοφιλής από τον αντίπαλό του ακόμη και όταν το κόμμα του είχε ξεκινήσει να εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, η οποία έχει αρχίσει να σχηματίζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταματήσει την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις αλλά το εάν θα καταφέρει να αντιστρέψει αυτή τη στάση μένει να αποδειχτεί».

Ο Τσίπρας εξάντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έχει σχεδόν εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο -ιδιαίτερα στο δημοψήφισμα και τις πρόωρες εκλογές του 2015.  

«Τον Ιούλιο του 2015, προκήρυξε δημοψήφισμα για το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, αναμένοντας ένα συντριπτικό “όχι”. Παρότι όντως ο λαός είπε όχι σε επιπλέον λιτότητα, ο Τσίπρας προχώρησε τις καθόλου δημοφιλείς πολιτικές, προκαλώντας την ενόχληση των υποστηρικτών του. Ο Τσίπρας αμαύρωσε την αξιοπιστία της κυβέρνησης συνασπισμού (μεταξύ της ριζοσπαστικής αριστεράς και του δεξιού εταίρου της, του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων), όταν παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψευδαισθήσεις για τη δυνατότητα της χώρας να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές.Η δημοτικότητα του Τσίπρα έπεσε, επίσης, όταν προχώρησε σε “κωλοτούμπες” σε αρκετά μεγάλα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εργατική νομοθεσία, η μείωση του χρέους και η φορολογία» γράφει το Foreign Affairs, που την ίδια ώρα σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να αλλάξουν το προφίλ τους. «Ο Τσίπρας κάνει συστηματικές προσπάθειες να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλιστικό κόμμα, ένα κεντροαριστερό κόμμα» τονίζεται χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο του πρωθυπουργού για το ΠΑΣΟΚ και τον έμμεσο παραλληλισμό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

 

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr