iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

''Καρφιά'' Κοτζιά σε
Καμμένο στην
επιστολή παραίτησης


«Καρφιά» για τον Πάνο Καμμένο και τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την εννιασέλιδη επιστολή του, έπειτα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που χαρακτήριζαν ακατανόητη την απόφασή του να παραιτηθεί. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει την επιστολή, που φέρει την επισήμανση «αυστηρώς προσωπικόν».

Στην επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη αυτή την εβδομάδα με διαδοχικές δηλώσεις επέμεναν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε για λόγους που δεν είναι πολιτικοί.

Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή του κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.