iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Τσίπρας σε Μητσοτάκη:
''Είστε ο πρόεδρος
του Εδεσσαικού''!


Σε σφοδρή ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση εντός του πλαισίου που διαμορφώνει η συνταγματική αναθεώρηση επιδόθηκαν στη βουλή οι κύριοι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με τα ζητήματα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, αλλά και της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων να αναδεικνύονται ως κεντρικά ζητήματα αντιπαράθεσης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέφυγαν αυτή την φορά τους παράλληλους μονολόγους και επιδόθηκαν σε πολιτικό διάλογο με τριτολογίες, χωρίς ωστόσο να διαφανεί στο τέλος το ενδεχόμενο εύρεσης κοινού εδάφους και συναινετικού κλίματος για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών.

Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος γνωματεύσεις της μειοψηφίας των συνταγματολόγων, έδειξε πως θα επιχειρήσει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση που θα έχει το τροποποιημένο περιεχόμενό τους.

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. «Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

«Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα είναι σχεδόν κοινές με εκείνες που περιελάμβανε και η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ το 2014. «Μας κατηγορείται για ΣΥΡΙΖοποίηση του Συντάγματος όταν και εσείς προτείνατε αντίστοιχες αλλαγές το 2014» είπε χαρακτηριστικά, για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ μεταλλάσσεται και μετατρέπεται σε ΛΑΟΣ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην οξύτατη κριτική του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ενδεχόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα σήμαινε την υποχρέωση του κράτους να τα επιδοτεί.

«Στο άρθρο 16 τα έχετε μπλέξει εντελώς. Λετε ότι αν υπάρξει κατοχύρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων το κράτος θα υποχρεούται να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Τι σαχλαμάρες είναι αυτές που λετε» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης. 

Στην κόντρα των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη «ενεπλάκη», μάλιστα, ακόμα και ο... πρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Ο πρωθυπουργός είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι του τον θυμίζει!