iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 19 Μαρτίου 2024

Ένα βήμα πριν
τη συνεργασία
Ν.Δ. και Ποτάμι


Εντείνονται οι υπόγειες διεργασίες ανάμεσα στη ΝΔ και το Ποτάμι τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για «Μακεδονία του Αιγαίου» και διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ λίγους μήνες πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή, προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, το Μέγαρο Μαξίμου να ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις από τον ΟΗΕ για την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, πριν η Συμφωνία έρθει προς επικύρωση.

Αντίθετα, στη ΝΔ εκτιμούν ότι δικαιώνεται η στάση του κόμματος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσα κατήγγειλαν για τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για διδασκαλία “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν κυρίως στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι που στήριξαν την Συμφωνία και έχουν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν όταν έρθει στη βουλή, ώστε να αλλάξουν γνώμη.

Σε επιφυλακή το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Και πράγματι, το Ποτάμι βρίσκεται σε επιφυλακή για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά αν θα αλλάξει στάση και θα καταψηφίσει την Συμφωνία, αλλά ο ίδιος και τα στελέχη του εκφράζουν  προβληματισμό από τις προκλητικές δηλώσεις περί «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Μάλιστα, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς δήλωσε σήμερα ότι θα ήθελε το Ποτάμι να ξανασκεφθεί τη θέση του για το Σκοπιανό.

«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» δήλωσε στον News24/7 ο Γιώργος Αμυράς.
«Το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μίας ευθύνης, πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία» τόνισε και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη συνεδρίαση της Κ.Ο.