Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πουλήθηκε 6,4 εκ.
δολάρια η Άστον Μάρτιν
του Τζέιμς Μποντ


Το αστρονομικό ποσό των 6,4 εκατ. δολαρίων έπιασε σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια ένα από τα διασημότερα αυτοκίνητα όλων των εποχών στη μεγάλη οθόνη, η θρυλική Aston Martin DB5 του Τζέιμς Μποντ.

Μόλις 4,5 λεπτά διήρκεσε η δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s , όπου αναμετρήθηκαν έξι ενδιαφερόμενοι, για να επικρατήσει τελικά ένας άγνωστος ενθουσιώδης πλειοδότης, που δαπάνησε το εξωφρενικό ποσό για να αποκτήσει το αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ. «Κανένα άλλο αυτοκίνητο στην ιστορία δεν έχει παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην ποπ κουλτούρα και τον κινηματογράφο», λέει ο Μπάρνεϊ Ρούπρεχτ του οίκου δημοπρασιών.
Το εν λόγω αυτοκίνητο δεν έπαιξε τελικά σε καμιά από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Είχε χρησιμοποιηθεί για τη διαφημιστική καμπάνια της «Eπιχείρησης Κεραυνός» (“Thunderball”) του 1965, του τέταρτου κατά φιλμ με τις περιπέτειες του πράκτορα 007 με τον Σον Κόνερι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαθέτει, όμως όλα τα έξτρα εξαρτήματα που έκαναν διάσημη την Aston Martin DB5 από την εμφάνισή της στον «Χρυσοδάκτυλο» (“Goldfinger”) του 1964.
Η συγκεκριμένη Aston Martin με το χαρακτηριστικό ασημί χρώμα διαθέτει μεταξύ άλλων περιστρεφόμενες πινακίδες, οπλοπολυβόλα Browning των 30 χιλιοστών, αλεξίσφαιρα παρμπρίζ, καταστροφείς ελαστικών, εκτινασσόμενα καθίσματα και τηλέφωνο. Αρχικά την είχε αποκτήσει ο Βρετανός συλλέκτης Λόρδος Άντονι Μπάμφορντ κι αργότερα την πούλησε σε μουσείο αυτοκινήτων στο Τενεσί των ΗΠΑ, όπου ήταν από τα βασικά του εκθέματα επί 35 χρόνια.