iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Τα απαραίτητα εμβόλια
στα παιδιά στην έναρξη
της σχολικής χρονιάς


Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι γονείς προσπαθούν να οργανωθούν για την νέα σχολική χρονιά. Πόσα όμως πράγματα γνωρίζουν για τη μηνιγγίτιδα Β;

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι γονείς πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Να αγοράσουν τσάντες, τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους αλλά και να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέσα σε όλα αυτά, μια επίσκεψη στον παιδίατρο, που θα τους δώσει την απαραίτητη ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία του παιδιού, είναι απαραίτητη. Αλλά είστε σίγουροι πως το παιδί σας δεν θα κινδυνεύσει από σοβαρές μολύνσεις όπως η μηνιγγίτιδα Β;
Μια επίσκεψη στον παιδίατρο είναι απαραίτητη λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων

Είναι γνωστό ότι στο σχολείο, το φροντιστήριο αλλά και στα αθλητικά κέντρα, ο συνωστισμός των παιδιών είναι μεγάλος. Τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, αγκαλιάζονται χωρίς να δίνουν σημασία στην μετάδοση ιών. Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα δίνουν και παίρνουν και παρόλο που έχετε κάνει ό,τι μπορείτε, πάλι το παιδί σας μπορεί να κολλήσει κάτι.
Ωστόσο, μπορείτε να είστε σίγουροι τουλάχιστον πως το παιδί σας δεν θα κολλήσει μηνιγγίτιδα Β, μια επικίνδυνη νόσο που προσβάλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες και που μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες, προκαλώντας ακόμη και μόνιμες αναπηρίες ή θάνατο. Και την στιγμή μάλιστα, που προσφάτως έχουν καταγραφεί κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, που δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.