iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Αυτές είναι
οι 10 υπερτροφές
του φθινοπώρου


Είναι πάντα καλύτερο να προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, καθώς έχουν πιο γεμάτη γεύση και πιθανώς λιγότερα φυτοφάρμακα.

Tο φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής για πολλές καλλιέργειες και φέρνει καρπούς πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά.

Τα superfoods ή αλλιώς οι υπερτροφές είναι παγκοσμίως διάσημα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό.

Ευτυχώς, το φθινόπωρο είναι γεμάτο τροφές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες που θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στο διατροφικό πρόγραμμά σου.

Αν σε ενδιαφέρει να παίρνεις διατροφικά το μέγιστο από κάθε εποχή, αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου τους μήνες του φθινοπώρου. Αλλωστε, αυτές τις υπερτροφές επιλέγουν κάθε φθινόπωρο και οι διατροφολόγοι. 

1. Μπρόκολο

To μπρόκολο ανήκει στην κατηγορία των superfoods και είναι ίσως το πιο φθηνό «φάρμακο» της φύσης. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μία από τις τροφές που έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Ολες οι έρευνες που αφορούν την υγεία παρουσιάζουν πολλαπλά επιχειρήματα για να σας πείσουν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση άφθονων λαχανικών και φρούτων κάνει μόνο καλό και διατηρεί τη γραμμή σας. 

 

2. Καρύδια

Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς και κυρίως καρύδια, τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, απολαμβάνουν 2-3 χρόνια ζωής παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine. Τα καρύδια περιέχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ιδίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία.

 

3. Κουνουπίδι

Η υπερτροφή αυτή είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε Ω3. Τα κουνουπίδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που δρουν κατά του καρκίνου, ενώ τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.

 

4. Μήλα

Τα κόκκινα αυτά φρούτα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη, που απορροφούν τις τοξίνες και τις απομακρύνουν μέσω του εντέρου. Ακόμη, περιέχουν γλυκαρικό οξύ, που βοηθά το σώμα να ξεφορτωθεί τα χημικά και τα πρόσθετα των τροφών.Τα μήλα είναι πλούσια επίσης σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

5. Γλυκοπατάτα

Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, είναι καλή πηγή σιδήρου κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι γλυκοπατάτες περιορίζουν την όρεξη και βοηθούν στην πέψη, με υγιή ποσότητα φυτικών ινών. Βοηθούν στην απώλεια βάρους και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.

6. Λαχανάκια Βρυξελλών

Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C και Κ αλλά και σε φυτικές ίνες. Είναι, ακόμη, πλούσια σε θείο και έχουν detox δράση ενώ έχουν αντιοξειδωτικά που πολεμούν τον καρκίνο και Ω3 λιπαρά οξέα.

7. Ρόδι

Εκτός από την αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την πίεση και αντιμετωπίζει τη διάρροια. Είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν ασθένειες, με φυτικές ίνες και κάλιο, που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.

8. Παντζάρια

Παρέχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Είναι πλούσια με φολικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Το λαχανικό αυτό είναι καλύτερο ωμό, καθώς όσο μαγειρεύεται, χάνει την διατροφική του αξία.

9. Κολοκύθα

Η κολοκύθα προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θεωρείται αντιφλεγμονώδης. Είναι πλούσια σε κάλιο που διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, ενώ παρέχουν στον οργανισμό περισσότερο από 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φυτικές ίνες.

10. Κράνμπερι

Είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.