iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Αυτά είναι
τα ιδανικά τρόφιμα
του χειμώνα


Για να ικανοποιήσετε τόσο το σώμα σας όσο και το μυαλό σας τον χειμώνα, αναζητήστε τρόφιμα που σας κρατούν χορτάτους, σας ζεσταίνουν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, αλλά είναι παράλληλα υγιεινά. 

Αυτά είναι

Σούπα: Eνας πολύ καλός τρόπος για να φτιάξετε περισσότερα λαχανικά και να καταναλώσετε πολλές ίνες το χειμώνα είναι να μαγειρέψετε χόρτα, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα λαχανικά που υπό διαφορετικές συνθήκες θα έμεναν στο ψυγείο σας. Προσθέστε μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο ή ψάρι και είστε έτοιμοι. Μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το δείπνο σας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως σνακ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι φτιάχνετε μια σούπα βασισμένη σε ζωμό και όχι μια σούπα βασισμένη σε κρέμα, που αποθηκεύει λιπαρά και θερμίδες.

Εσπεριδοειδή: Eνώ τα περισσότερα φρέσκα φρούτα είναι λιγοστά το χειμώνα, είναι η ώρα για να… λάμψουν τα εσπεριδοειδή. Μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία από πορτοκάλια και μανταρίνια ή να φτιάξετε μια σαλάτα από εσπεριδοειδή και χειμωνιάτικα χόρτα όπως τα σέσκουλα.

Μπρόκολα, κουνουπίδια και λαχανάκια Βρυξελλών: Μια άλλη επιλογή του χειμώνα είναι τα σταυρανθή λαχανικά. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, γογγύλια, ραπανάκια, ρόκα είναι εξαιρετικά υγιεινά και μπορείτε να τα φάτε ωμά ή ψητά. Απλά βάλτε τα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα.

Σολομός: Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το χειμώνα ζωτικής σημασίας είναι η βιταμίνη D. Το γεγονός ότι ο ήλιος είναι λιγότερος και ο χρόνος που βρισκόμαστε έξω είναι μικρότερος, ή ακόμα κι αν βρισκόμαστε έξω μπορεί να έχει συννεφιά, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τόσο πολύ ήλιο, όσο μπορούμε να απορροφήσουμε το καλοκαίρι και έτσι παίρνουμε λιγότερη βιταμίνη D. Ομως, η βιταμίνη D σχετίζεται άμεσα με τη διάθεσή μας. Οι κορυφαίες διατροφικές πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, που είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -ένα ακόμα ενισχυτικό της διάθεσης- καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εάν παρόλα αυτά θέλετε να φάτε κάτι περισσότερο παχυντικό και λιγότερο υγιεινό, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο περιστασιακά και μόνο σε μικρότερες μερίδες, έτσι ώστε αν τελικά ενδώσετε να κάνετε στον οργανισμό σας το μικρότερο δυνατό κακό. Αν… πεθαίνετε για ένα πιάτο ζυμαρικά με τυρί, προσπαθήστε να μαγειρέψετε ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κάποιο light τυρί. Αν πάλι θέλετε ως επιδόρπιο μια κούπα ζεστή σοκολάτα, φροντίστε αυτή να είναι μαύρη σοκολάτα που έχει αποδειχθεί ότι (σε κανονικές πάντα ποσότητες…) συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στην αύξηση των επιπέδων υγιούς χοληστερόλης και στην ενίσχυση της διάθεσης.