iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 19 Μαρτίου 2024

Τα τρία μεγάλα
''όπλα'' κατά
της άνοιας


Μείωση των κρουσμάτων άνοιας στην Ευρώπη, αλλά αύξηση στην Αφρική και την Ασία, διαπιστώνουν οι επιστήμονες.

«Υπάρχουν λιγότερα κρούσματα από όσα αναμέναμε» δηλώνει ο Ρόμπερτ Περνέτσκι, διευθυντής του τμήματος γεροντικής ψυχιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου. «Οι κίνδυνοι νόσησης από άνοια μειώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Αμερική», προσθέτει.

Η κύρια αιτία για τη θετική αυτή εξέλιξη είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερη κίνηση και καλύτερη διατροφή, αλλά και συνολικά πιο υψηλά στάνταρ διαβίωσης, αναφέρει η Νtόιτσε Βέλλε.

«Η ευφυΐα δεν αρκεί για να προστατεύσει από την άνοια. Πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν νοσήσει. Ο κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% αν υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής»,τονίζει ο Περνέτσκι.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο αλλά μόνο να καθυστερήσουν την εξέλιξή της. Οι αιτίες της νόσου είναι ποικίλες, όπως  καρδιαγγειακά προβλήματα, το τσιγάρο, ελάχιστη κίνηση, αυξημένο βάρος, υπέρταση, διαβήτης. Συνεπώς τα μυστικά είναι όχι κάπνισμα, άθληση και υγιεινή διατροφή.