iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Τα μυστικά
για τον
ιδανικό ύπνο


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένας ύπνος, τι συμβαίνει αν κοιμάστε λιγότερο, πως να βελτιώσετε τον ύπνο σας ή ακόμα και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κοιμηθείτε; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ. Και μπορεί ο στόχος των εννέα ωρών να φαντάζει αρκετά υψηλός, αλλά οι επτά ώρες είναι ρεαλιστικός. Οι επιπτώσεις μάλιστα της στέρησης ύπνου μπορεί να είναι πολύ πιο ενοχλητικές και σοβαρές από αυτό που φαντάζεστε. Από το να αισθάνεστε κουρασμένοι και νευρικοί την επόμενη μέρα μέχρι το αυξημένο άγχος, τη γνωστική εξασθένηση, την υψηλή αρτηριακή πίεση ακόμα και την υπερκατανάλωση φαγητού.
Ο πιο λογικός τρόπος για να καθορίσετε την καλύτερη στιγμή για ύπνο είναι να σκεφτείτε τι ώρα πρέπει να ξυπνήσετε για να πάτε στη δουλειά, να ξυπνήσετε τα παιδιά ή οτιδήποτε άλλο κάνετε όταν ξεκινάτε τη μέρα σας. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ πέντε και είκοσι λεπτών για να κοιμηθούν, όταν ξαπλώσουν για ύπνο. Οπότε αν εργάζεστε στις 9 το πρωί και χρειάζεστε περίπου δύο ώρες για την προετοιμασία και τη μετακίνησή σας, θα πρέπει να κοιμηθείτε μεταξύ 9:40 μ.μ. και 00:00 π.μ.
Ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς και τις μελέτες, ο χρόνος που κοιμάστε δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του πόσο καλά ξεκουραστήκατε. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως, είναι να τηρείτε ένα πρόγραμμα.

Ακολουθεί άλλη μια συμβουλή από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου: αν συνήθως ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, δοκιμάστε να ξαπλώσετε λίγο αργότερα. Αν πάλι ο ύπνος αργεί να σας πάρει και μένετε αρκετή ώρα ξύπνιοι αφού έχετε ξαπλώσει, προσπαθήστε να το κάνετε νωρίτερα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε την ίδια ρουτίνα ύπνου ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ο Matthew Walker, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ότι η ιδέα αναπλήρωσης ύπνου το Σαββατοκύριακο είναι ένας μύθος. "Ο ύπνος δεν είναι σαν την τράπεζα. Δεν μπορείτε να συσσωρεύσετε χρέος και στη συνέχεια να προσπαθείτε να το εξοφλήσετε", δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ο εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να επιστρέψει εκείνο τον χαμένο ύπνο», συμπληρώνει. Αντ 'αυτού, συμβουλεύει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί (ναι, ακόμη και τις Κυριακές). Με αυτό τον τρόπο, διατηρείτε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας συνεπές και έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολάμβάνετε ποιοτικό ύπνο κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Martha Cortes, οδοντίατρο στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση διαταραχών αναπνοής του ύπνου, η δημιουργική γραφή πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει. Είτε αυτό είναι σκόρπιες σκέψεις σε ένα σημειωματάριο, είτε μια λίστα υποχρεώσεων βοηθούν ώστε ο εγκέφαλος να χαλαρώσει. Μια προειδοποίηση, όμως: Γράψτε με ένα στυλό και χαρτί, όχι στο smartphone σας ή σε υπολογιστή. Και τα δύο είναι αντιπαραγωγικά και μπορεί να σας κρατήσουν ακόμα περισσότερο ξύπνιους.
Λίγο πριν τον ύπνο καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε. Η διατροφολόγος Samantha Cassetty, εξηγεί ότι το πλήρες γεύμα πριν τον ύπνο μπορεί ασφαλώς να ενοχλήσει. Μάλιστα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση όξινων γαστρικών υγρών από το στομάχι με ή χωρίς πόνο. Αν κάποιο άτομο παρουσιάζει ΓΟΠ, καλύτερα είναι να αποφύγει το τσιμπολόγημα πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι είναι πολύ πιο εύκολο να εμφανιστεί παλινδρόμηση, γι αυτό και συστήνεται να μην τρώτε τίποτα για τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε. Επιπλέον, σημαντικό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, τσάι, σοκολάτα ή καυτερά μπαχαρικά, καθώς όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα.