iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Τεστ αίματος
θα δείχνει πόσος
ύπνος μας λείπει!


Eνα τεστ αίματος που αποκαλύπτει αν κάποιος κοιμάται αρκετά, αναπτύσσουν Ιταλοί επιστήμονες.

Το τεστ θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, τους γονείς να γνωρίζουν κατά πόσο το παιδιά τους πάσχουν από χρόνια στέρηση ύπνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φάμπιο Λάουρα του Ινστιτούτου Επιστημών της Διατροφής του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής φυσιολογίας Experimental Physiology, βασίζουν το τεστ τους στην ανακάλυψη ότι μικροσκοπικά τμήματα του RNA (του «ξαδέρφου» μορίου του DNA, το οποίο μεταφράζει το γενετικό κώδικα σε πρωτεΐνες) μεταβάλλονται στο αίμα των ανθρώπων που δεν κοιμούνται αρκετά.
«Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι τα επίπεδα συγκεκριμένων microRNA που κυκλοφορούν στο αίμα, είναι διαφορετικά σε όσους κοιμούνται λίγο, σε σχέση με όσους κοιμούνται φυσιολογικά. Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να προσδιορίζουν εύκολα κατά πόσο τα παιδιά κοιμούνται αρκετά, χρησιμοποιώντας ένα απλό τεστ αίματος, που θα παρέχει ενδείξεις και για άλλες όψεις της υγείας», δήλωσε ο δρ Λάουρα.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος είναι ουσιώδης για την υγεία και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ενώ αργότερα στη ζωή η έλλειψη του σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μελέτησαν δείγματα αίματος από 111 υγιή παιδιά και εφήβους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος), που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, του επαρκούς και τους ανεπαρκούς ύπνου. Ως ανεπαρκής για τα παιδιά θεωρήθηκε ο ύπνος κάτω των εννέα ωρών και για τους εφήβους κάτω των οκτώ ωρών.

Διαπιστώθηκε ότι -άσχετα με τη χώρα προέλευσης- είναι δυνατό, αναλύοντας τα microRNA στο αίμα, να διακρίνει κανείς με αρκετή αξιοπιστία αν κάποιος κοιμάται αρκετά ή όχι. Θα χρειαστεί πάντως κάποιος χρόνος, ώσπου υπάρξει διαθέσιμο ένα κανονικό κλινικό τεστ αίματος.