iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Οι διατροφικοί κίνδυνοι
που κρύβει το τραπέζι
της Καθαράς Δευτέρας


Τα σαρακοστιανά προσφέρουν πολλά θρεπτικά στοιχεία αλλά μπορεί να κρύβουν και κινδύνους.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή και πιο νόστιμα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας μπορούν εύκολα να «απογειώσουν» τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, αν το παρακάνουμε στις ποσότητες.

Η ταραμοσαλάτα που τιμάται δεόντως αυτές τις μέρες είναι πλούσια σε αλάτι, το οποίο ενοχοποιείται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη του αίματος.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι 100 γραμμάρια ταραμοσαλάτα έχουν πάνω από 400 θερμίδες! Καλό είναι λοιπόν να περιορίσουμε την ποσότητα που θα φάμε στις δύο κουταλιές της σούπας.

Εξίσου αλμυρές και λιπαρές είναι οι ελιές, γι’ αυτό θα πρέπει να αρκεστούμε σε 5 και όχι περισσότερες! Το τουρσί δεν έχει μεν πολλά λιπαρά, είναι όμως «φουλ» στο αλάτι!

Αυτές τις μέρες, όλοι απολαμβάνουμε τα θαλασσινά τα οποία είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών αλλά ορισμένα χρειάζονται προσοχή λόγω χοληστερίνης.

Όλα τα θαλασσινά έχουν το πλεονέκτημα να είναι φτωχά σε λιπαρά και πλούσια σε ψευδάργυρο, ιώδιο, σίδηρο και χαλκό, συστατικά που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Προσοχή όμως στα μαλακόστρακα: γαρίδες, καραβίδες, καβούρια και λοιπά μπορούν να ανεβάσουν στα ύψη τη χοληστερίνη: Ενδεικτικά, μια μερίδα γαρίδες αποδίδει περίπου 150mg χοληστερόλης και μια μερίδα αστακού περίπου 100mg. Οι ποσότητες είναι μεγάλες, αν σκεφτούμε ότι η ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300mg.

Προσοχή στα τηγανητά

Η χοληστερίνη ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι γεμάτο τηγανητά. Για παράδειγμα, τα καλαμαράκια δεν έχουν χοληστερίνη, αλλά μπορούν να… αποκτήσουν να τα φάμε τηγανητά.
Καλό είναι λοιπόν να ψήσουμε τα θαλασσινά στη σχάρα και να αποφύγουμε τις τηγανητές πατάτες.

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι «παγίδες»

Το σαρακοστιανό τραπέζι μπορεί να προσφέρει πολλά στον οργανισμό, αλλά μπορεί και να κρύβει «απειλές» για την υγεία και το σωματικό μας βάρος.

Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, άρα πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, έχει και πολλές θερμίδες οι οποίες ξεπερνούν τις 500 ανά 100 γραμμάρια.

Η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που εξασφαλίζουν ενέργεια. Η θρεπτική της αξία «κρύβεται» στο σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Μια κανονική φέτα έχει περίπου 80 θερμίδες.

Πώς θα γλιτώσουμε θερμίδες

  • Φροντίζουμε στο τραπέζι μας να υπάρχουν άφθονα λαχανικά, είτε σε ωμές σαλάτες, είτε ψητά με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ξεκινάμε από αυτά, για να μην «πέσουμε» με τα μούτρα στα υπόλοιπα.
  • Αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες ταραμοσαλάτας και χαλβά
  • Αποφεύγουμε τα τηγανητά ή περιοριζόμαστε σε μικρές ποσότητες και προτιμούμε τα ψητά, χωρίς πολλές σάλτσες
  • Στο τέλος του γεύματος, αντί για γλυκό ας φάμε φρούτο
  • Αν βρεθούμε στην εξοχή, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για φυσική δραστηριότητα, για να «κάψουμε» έστω κι ένα μέρος από αυτά που φάγαμε!
  • Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες που δεν του… φαίνονται, γι’ αυτό αρκούμαστε σε ένα ή δύο ποτήρια.