iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Τα 4 κόλπα για
να χάσουμε εύκολα τα
κιλά της καραντίνας


Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γιούλη Φραγκιαδουλάκη, δίνει σε όλες εμάς μια δίαιτα για να χάσουμε αποτελεσματικά τα κιλά που πήραμε τώρα το Πάσχα και γενικά στην καραντίνα και να αποκτήσουμε μια αδύνατη σιλουέτα.

Παρακάτω θα βρεις έξυπνα tips που θα βοηθήσουν το στόχο σου, καθώς και το διατροφικό μενού!

Τα κιλά χάνονται εύκολα, αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος. O οργανισμός έχει αφομοιώσει τα συγκεκριμένα, που σημαίνει ότι ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, μπορούν να “εξαφανιστούν” εύκολα και μόνιμα.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να σας καταλάβει πανικός επιλέγοντας μία “ανορθόδοξη” μέθοδο, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι “ανορθόδοξες” δίαιτες προκαλούν κυρίως απώλεια υγρών και όχι λίπους. Για το λόγο αυτό δεν παρουσιάζουν μόνιμο αποτέλεσμα και πολλές φορές γίνονται επικίνδυνες για την υγεία. Τα σημεία κλειδιά για ασφαλές αδυνάτισμα, έγκαιρα και πριν το καλοκαίρι, συνοψίζονται στα εξής:

1. Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους: Ξεκινώντας διατροφή για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι μια φυσιολογική απώλεια βάρους κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα. Ο οργανισμός μας δηλαδή πρέπει να χάνει 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται και σίγουρα με κόπο, δεν είναι λίπος, αλλά μυς και υγρά. Το να θέλουμε να χάσουμε πιο γρήγορα το βάρος μας, είναι μια λάθος άποψη που φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

2. Ενυδατωθείτε: Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Τέλος, στην ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν σημαντικά και τα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ο ελληνικός και στιγμιαίος καφές, το τσάι και τα αφεψήματα (π.χ. κρόκος κοζάνης) με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό.

3. Εκμεταλλευτείτε την καλοκαιρία για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα: Η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρα είναι μία καλή ευκαιρία για να ενισχύσετε τη σωματική άσκηση, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την τόνωση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Έτσι, το καλοκαίρι μπορεί να τρώτε το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καίτε είναι πολύ περισσότερο! Επιπλέον, η καλοκαιρία βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την όρεξή. Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, με κύριους αντιπροσώπους την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη. Οι δύο βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροί ανορεξιογόνοι θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και σε αυξημένη διάσπαση του λίπους.

4. Όσο πιο συχνά… τόσο πιο καλά: Για μία ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος ότι για να χάσετε πρέπει να πεινάσετε. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
  • Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης
  • Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.
  • ΠΗΓΗ tlife.gr