iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Με μέτρο τα γλυκά
στις γιορτές. Κίνδυνος
για την υγεία


Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή γεμάτη από δώρα, στολίδια,  Αι Βασίληδες  και …γλυκά.

Τα παιδιά έχουν κάθε λόγο να περιμένουν τα Χριστούγεννα και να χαίρονται καθώς παίρνουν πολλά δώρα αλλά καταναλώνουν και πολλά χριστουγεννιάτικα εδέσματα που η γεύση τους ενθουσιάζει. Μέλι, σοκολάτα, μπισκότα, ξηροί καρποί υπάρχουν σε αφθονία και  τα παιδιά θέλουν να καταναλώνουν διαρκώς γλυκίσματα. Οι γονείς ανησυχούν καθώς κατά την περίοδο των γιορτών δεν μπορούν να ελέγξουν τα παιδιά τους όσον αφορά την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκών, αφού μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης που επικρατεί επιτρέπεται να φάνε αρκετά μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες και σοκολάτες. Τα γλυκά των Χριστουγέννων αποτελούν υγιεινή επιλογή αλλά η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μετρό.

Τα μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλυκό. Περιέχει αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, ζάχαρη, μέλι, μπαχαρικά, καρύδια. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας, καθώς περιέχει καλά λιπαρά (αφού περιέχει ελαιόλαδο) και μέλι.Τα μωρά όμως κάτω του έτους δεν πρέπει να δοκιμάσουν μελομακάρονα αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο). Η κατανάλωση μελομακάρονων σε παιδιά από ενός έως δύο ετών πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, είτε γιατί μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις στα περιεχόμενα καρύδια είτε γιατί φορτώνουμε τον παιδικό οργανισμό με υπερβολικούς κακούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) κουράζοντας έτσι το πάγκρεας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.

Οι κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες κλείνουν μέσα τους μια πλούσια γεύση που τους κάνει να είναι ο γευστικός πειρασμός μικρών και  μεγάλων στις γιορτές. Οι κουραμπιέδες έχουν αρκετή ζάχαρη, ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς.Το ζωικό λίπος και η extra δόση ζάχαρης, που έχουν οι κουραμπιέδες τους κατατάσσει στο πιο παχυντικό γλυκό των γιορτών, καθώς ένας κουραμπιές μετρίου μεγέθους έχει 200 με 250 θερμίδες. Για αυτό τον λόγο πρέπει να ελέγχουμε  αυστηρά την κατανάλωση κουραμπιέδων από τα παιδιά μας και εάν φέτος στις γιορτές φτιάξουμε σπιτικούς κουραμπιέδες μπορούμε  να αντικαταστήσουμε το ζωικό λίπος με φυτικό, να αφαιρέσουμε τους ξηρούς καρπούς  ώστε να γίνουν ποιο υγιεινοί  και με λιγότερες θερμίδες.

Δίπλες
Δημοφιλές γλύκισμα των Χριστουγέννων που έχει λιγότερες θερμίδες. Η ζάχαρη σε αυτό το γλυκό δεν υπάρχει και αντικαθίσταται από το μέλι. Τα μωρά κάτω του έτους  δεν μπορούν να φάνε δίπλες γιατί μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία ή ηπιότερες αλλεργικές αντιδράσεις αφού περιέχονται σε αυτές δυο ισχυρά αλλεργιογόνα (αυγό, ξηροί καρποί)

Σοκολάτες, μπισκότα
Η αγαπημένη σοκολάτα των μικρών και των μεγάλων βρίσκεται σε αφθονία στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων αλλά και στα γιορτινά τραπέζια. Τα μπισκότα είναι τόσα πολλά τα Χριστούγεννα που οι μαμάδες μαζί με τα παιδιά τους φτιάχνουν μπισκοτένια σπίτια και τα διακοσμούν! Τα μωρά πάνω του έτους μπορούν να δοκιμάσουν σοκολάτα και μπισκότα αρκεί να είναι μαλακά. Όμως μη συνηθίζετε να δίνετε σοκολάτα σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Τα παιδιά μπορούν να «γλυκαίνονται» με φυσικές τροφές όπως φρούτα και μέλι. Μαθαίνουν έτσι να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες, μια συνήθεια που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή, χτίζοντας έτσι υγιή σώματα δηλαδή παιδιά χωρίς υπερβολικό βάρος, χωρίς την πιθανότητα να αναπτύξουν παιδικό διαβήτη ή διαβήτη ενήλικα.