iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Οι τρεις τύποι
της δερματίτιδας.
Τι να προσέξετε


Δερματίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια φλεγμονή του δέρματος. Η δερματίτιδα μπορεί να έχει πολλές αιτίες και εμφανίζεται με πολλές μορφές. Περιλαμβάνει συνήθως ένα δερματικό εξάνθημα και τοπικά πρησμένο, ερεθισμένο δέρμα.

Η περιοχή του δέρματος που επηρεάζεται από δερματίτιδα μπορεί να αναπτύξει φουσκάλες με υγρό, ή να αναπτύξει μια σκληρή κρούστα ή να ξεφλουδίσει. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), την πιτυρίδα και τα εξανθήματα που προκαλούνται από την επαφή με μια σειρά από διαφορετικές ουσίες, όπως ο δηλητηριώδης κισσός, κάποια σαπούνια και ορισμένα κοσμήματα με νικέλιο.

Τύποι

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις, αλλεργίες, γενετικοί παράγοντες και ερεθιστικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορους τύπους δερματίτιδας:

-Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα). Αυτή η μορφή της δερματίτιδας σχετίζεται με ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου της ξηρού δέρματος, μιας γονιδιακής παραλλαγής, μίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος,της παρουσίας βακτηρίων στο δέρμα και σε κάποιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

-Δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή κατάσταση προκύπτει από την άμεση επαφή με έναν ερεθιστικό παράγοντα ή αλλεργιογόνα ουσία, όπως το δηλητήριο του κισσού, το νικέλιο σε κοσμήματα και κέρματα, τα προϊόντα καθαρισμού, τα αρώματα, τα καλλυντικά και ακόμη και τα συντηρητικά προϊόντα σε πολλές κρέμες και λοσιόν.

-Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μια ζύμη (μύκητας), που βρίσκεται στο φυσικό έλαιο (σμήγμα) που παράγει η επιδερμίδα για την λίπανση του δέρματος. Οι άνθρωποι με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται ή βελτιώνεται ανάλογα με την εποχή.

Συμπτώματα

Κάθε τύπος δερματίτιδας μπορεί να εκδηλωθεί λίγο διαφορετικά και μπορεί να τείνει να εμφανίζεται σε διαφορετικά μέρη του σώματός σας. Οι πιο κοινοί τύποι δερματίτιδας περιλαμβάνουν:

-Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα). Συνήθως αρχίζει στην παιδική ηλικία και εμφανίζεται συνήθως στα σημεία που το δέρμα διπλώνει, δηλαδή στο εσωτερικό από τους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα και στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Εκδηλώνεται με ερυθρότητα και κνησμώδη εξανθήματα. Όταν το ξύνετε, το εξάνθημα μπορεί να παρουσιάσει διαρροή υγρών και να δημιουργήσει κρούστα. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανίσουν περιόδους βελτίωσης και, στη συνέχεια, έξαρσης.

-Δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που έχουν έρθει σε επαφή με ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα ή προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Το κόκκινο εξάνθημα μπορεί να σας προκαλέσει αίσθηση καψίματος, να σας τσιμπάει ή να σας τρώει (φαγούρα). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και να εκδηλωθούν σπυράκια.

-Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί φολιδωτά μπαλώματα, κόκκινο δέρμα και επίμονη πιτυρίδα. Επηρεάζει συνήθως τις πιο λιπαρές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, στήθος και την πλάτη. Μπορεί να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση με περιόδους ύφεσης και έξαρσης.

Πηγή http://www.mayoclinic.org/