iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Προσοχή στο δέρμα
Πρώτα μπάνια
και ηλιοθεραπεία


Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν (το επόμενο Σαββατοκύριακο τα πρώτα 40άρια), οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την παραλία και την ηλιοθεραπεία. 
Είναι ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα για τον ήλιο και για την έκθεσή μας σε αυτόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ήλιος χαρίζει ζωή και είναι απαραίτητος τόσο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος (για παράδειγμα με την παραγωγή βιταμίνης D), όσο και για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας-ευεξίας, με την αντικαταθλιπτική του δράση. Όμως αυτές οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν εξουδετερώνουν τους δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η υπέρμετρη έκθεση χωρίς την κατάλληλη προστασία.

Τα αντηλιακά είναι άχρηστα, αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά:

-Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας 20 με 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές: αυτιά, μύτη, χείλια (sticks), πέλματα, παλάμες, το V του λαιμού, τους αγκώνες και το φαλακρό κεφάλι (sprays).
-Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, για όσο εκτίθεστε στον ήλιο, ακόμα και στο τέλος της ημέρας. Στο βουνό (π.χ σκι), το εκτεθειμένο δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται κάθε μία ώρα (με την ίδια συχνότητα χειμώνα – καλοκαίρι) !!!
-Το κολύμπι, ο αέρας και η υπερβολική εφίδρωση, αφαιρούν την κρέμα πιο γρήγορα από το δέρμα, γι αυτό και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό πιο συχνά.

Οδηγός προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

-Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλ. 10:00 πμ – 4:00 μμ.
-Φοράτε καπέλα και μπλουζάκια με μακρύ μανίκι όταν είστε έξω στον ήλιο. Διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.
-Πάντα να ξαναβάζετε το αντηλιακό όταν βγαίνετε από το νερό κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
-Χρησιμοποιείτε το ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο και ασχολείστε με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία.
-Μην ξεγελιέστε από μια συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα, οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.
-Ιδιαίτερα τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μελλοντικά καρκίνου του δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό. Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόχρωμοι κ.ά.
-Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό (ερυθρότητα, κνησμός ή τσούξιμο στο δέρμα), σταματήστε το αμέσως και επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.