iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

10 τρόποι για να
αντιμετωπίσετε τη
βαρυστομαχιά


Αν φάτε πολύ την Καθαρά Δευτέρα (με μέτρο τα Σαρακοστιανά) και έχετε δυσπεψία ή νιώθετε βαρυστομαχιά κάντε πιο... εύπεπτη την καθημερινότητά σας.

Αυτοί οι δέκα τρόποι express θα σας ανακουφίσουν γρήγορα!

1 Μασήστε τζίντζερ

‘Εχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ ή η πιπερόριζα, βοηθάει όσους πάσχουν από μετεωρισμό και αρκετοί ειδικοί της διατροφής συνιστούν τη λήψη του από άτομα που εμφανίζουν μεταγευματική δυσφορία και αίσθημα βάρους στο στομάχι και το άνω ημιμόριο της κοιλιακής χώρας. Κινητοποιεί και τονώνει το κυκλοφοριακό σύστημα. Παρουσιάζει επίσης αντικαταρροϊκές και θερμαντικές ιδιότητες. 

2 Δοκιμάστε μαστίχα Χίου

Με το μάσημα της μαστίχας προκαλείται έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Τα αναβράζοντα Δισκία με Μαστίχα Χίου για το πεπτικό σύστημα βοηθούν τον οργανισμό να έχει δύναμη και γερό στομάχι. Χαρίζει ευεξία με απόλυτο φυσικό τρόπο και κάνει πιο εύκολη την πέψη, χάρη στην ελληνική μαστίχα και τις ευεργετικές τις ιδιότητες. 

3 Κάντε ένα απαλό μασάζ

Με κυκλικές κινήσεις την περιοχή του στομάχου. Χρησιμοποιήστε αμυγδαλέλαιο και θα σας ανακουφίσει.

4 Πιείτε αφέψημα μέντας

Η μέντα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και την ικανόητα να χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και να αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών.

5  Δοκιμάστε μελισσόχορτο

Βοηθά στο να αποφευχθεί ο τυμπανισμός και μειώνει φουσκώματα και αέρια.

6 Μην πιείτε σόδα

Δεν βοηθά η κατανάλωση σόδας ή ανθρακούχων ποτών επειδή έχουν ως αποτέλεσμα την κατάποση αέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το κάπνισμα, το μάσημα της τσίχλας και το να τρώτε πολύ γρήγορα.

Για να προλάβετε τη δυσπεψία και τη βαρυστομαχιά

7 Πάρτε ένα συμπλήρωμα ενζύμων

Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν την καλή πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

8 Πίνετε άφθονο νερό

«Λιπαίνει» τα τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα, βοηθά στη διάσπαση των τροφών, των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών για να απορροφηθούν ευκολότερα από τον οργανισμό, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

9 Μασάτε καλά

Η μάσηση είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες της πέψης.  Μασώντας καλά την τροφή όχι μόνο βοηθάτε στη διάσπαση των τροφίμων αλλα δίνετε και το σήμα στους σιελογόνους αδένες, το στομάχι και το λεπτό έντερο να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση των πεπτικών ενζύμων.

10 Μην κάνετε κατάχρηση στα αντιόξινα

Τα οξέα στο στομάχι βοηθούν το σώμα να πέψει τις τροφές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα οξέα μπορεί να δημιουργήσουν παλινδρόμηση προκαλώντας έτσι την αίσθηση καψίματος της δυσπεψίας.