iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Κάθε ένα λεπτό
πεθαίνουν 10 άνθρωποι
από το κάπνισμα


Κάθε ένα λεπτό, οι καπνιστές ανάβουν σχεδόν 11 εκατομμύρια τσιγάρα, ενώ 10 πεθαίνουν εξαιτίας αυτής της κακής συνήθειας.

Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και με αυτή την αφορμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε στοιχεία που αφορούν αυτή την κακή συνήθεια.Υπάρχουν περίπου 1 δισ. καπνιστές σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού καπνίζει. Οι περισσότεροι ζουν στην Κίνα: από τους 1,3 δισ. κατοίκους της χώρας, περίπου οι 315 εκατ. είναι καπνιστές και ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων. Η Ινδονησία από την άλλη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών: το 76% των ανδρών άνω των 15 ετών.

Περίπου το 80% των καπνιστών σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, ενώ 226 εκατ. καπνιστές θεωρούνται φτωχοί.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Απρίλιο του 2017, το ποσοστό εκείνων που καπνίζουν καθημερινά μειώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Συγκεκριμένα, 1 στους 4 άνδρες και 1 στις 20 γυναίκες κάπνιζαν καθημερινά το 2015, ενώ το 1990 αυτή την κακή συνήθεια είχαν 1 στους 3 και 1 στις 12 αντίστοιχα.

Κάθε χρόνο, το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 7 εκατ. ανθρώπους. Η κατανάλωση καπνού ευθύνεται για τον θάνατο ενός ανθρώπου κάθε έξι δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο.

Τον 20ο αιώνα, το κάπνισμα στοίχισε 100 εκατ. ζωές. Για να γίνει αντιληπτό το νούμερο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 60-80 εκατ. άνθρωποι. Και με τα σημερινά δεδομένα, τον 21ο αιώνα το κάπνισμα θα προκαλέσει πάνω από 1 δισ. θανάτους.

Πηγή: AFP