iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Ηλιοθεραπεία
Απαραίτητη για
την καλή μνήμη!


Ξεχνάτε συχνά πράγματα; Μια νέα κινεζική μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως χρειάζεται περισσότερη υπαίθρια δραστηριότητα και έκθεση στο φως του ήλιου για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαπίστωσαν ότι η μέτρια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη, προωθώντας μια νέα γλουταμινική βιο-συνθετική οδό στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το ηλιακό φως επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Η μέτρια έκθεση μπορεί να βοηθήσει στην αναπτέρωση του ηθικού και να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός μεταξύ ηλιοφάνειας και νευρικού συστήματος παραμένει ασαφής.

Συνδυάζοντας ερευνητικές μεθόδους στην κυτταρική βιολογία και τη νευροεπιστήμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στον ήλιο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το περιεχόμενο μιας χημικής ουσίας, που ονομάζεται UCA, στο αίμα των ζώων.

Το UCA εισέρχεται σε νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και μετασχηματίζεται σε γλουταμινικό οξύ από μια σειρά βιο-μεταβολικών ενζύμων. Το γλουταμινικό οξύ απελευθερώνεται στις νευρικές απολήξεις του κινητικού φλοιού και του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση.

Η έρευνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας του εγκεφάλου και της παθογένεσης σχετικών ασθενειών. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell.

 
Και πάντα αντιλιακό...
 
Το καλοκαίρι είναι εποχή χαλάρωσης, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό με το δέρμα που μένει εκτεθειμένο στον ήλιο, ενώ η συνεχής έκθεση στο νερό ιδιαίτερα το θαλασσινό μπορεί να το ξεράνει.

Προτιμάτε αντηλιακά να προστατεύουν από την UVA και από την UVB με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 25 και για τις δυο ακτινοβολίες ,δηλαδή να ελέγχετε το δείκτη που αναφέρουν για την UVA αφού πολλές εταιρείες δεν διευκρινίζουν και ο αριθμός αυτός καλύπτει μόνο την UVB

Να αλείφετε με αρκετό αντηλιακό όλα τα σημεία του σώματος που θα εκτεθούν στον ήλιο χωρίς να ξεχάσετε τα αυτιά και το ντεκολτέ μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι και να επαναλαμβάνετε κάθε 2 ώρες την επάλειψη, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας αν ιδρώσετε .Αν κολυμπήσετε, πρέπει να ξαναβάλετε αντηλιακό μόλις βγείτε ακόμη και αν αναφέρει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό ,αυτό αφορά την ώρα που κολυμπάμε.

Ειδικά το πρόσωπο, αλείψτε το πρώτα με μια καλή ενυδατική και μετά βάλτε το αντηλιακό. Να φοράτε αντηλιακό ακόμα κι αν έχει συννεφια.

Ελέγξτε επίσης το περυσινό αντηλιακό σας αν δεν το έχετε ανοίξει και είναι σε δροσερό μέρος μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχει αλλάξει υφή ,χρώμα και άρωμα.

Για τους άντρες: αν έχετε φαλάκρα ή πολύ αραιά μαλλιά, χρειάζεται αντηλιακό και στο δέρμα του κρανίου σας σε μορφή spray, αλλιώς μη βγαίνετε έξω χωρίς καπέλο.
ΠΗΓΗ: περιοδικό sowhat?