Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ιδανικό
πρωινό γεύμα
για τα παιδιά


 

Έχετε ακούσει πιθανώς πάρα πολλές φορές τη φράση "το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας".

Αλλά όντως αποδεικνύεται με μελέτες ότι είναι αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για τους μαθητές. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού, πριν από την έναρξη της σχολικής ημέρας, συνδέεται με βελτιωμένη συγκέντρωση, καλύτερες βαθμολογίες, αυξημένη ενέργεια, υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων και ακόμη ένα πιο υγιές σωματικό βάρος. Το πρωινό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους μαθητές, των οποίων οι εγκέφαλοι καταναλώνουν περίπου το ήμισυ της ενέργειας του σώματός τους.

Το πρωινό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δοθεί στο σώμα ο ανεφοδιασμός που χρειάζεται. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά συνολικά και είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες.

Τα οφέλη, από την κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού είναι τα εξής:

Βελτιωμένη συγκέντρωση

Οι μαθητές που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό, τείνουν να έχουν καλύτερη συγκέντρωση από ό, τι οι μαθητές που παραλείπουν το πρωινό συνολικά. Όταν η μέρα ξεκινάει με πρωινό, οι μαθητές μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα στο έργο τους και να αποστασιοποιηθούν λιγότερο από εξωτερικές επιρροές και άλλους μαθητές. Είναι επίσης, σε θέση να καταλάβουν, τι διδάσκονται πιο εύκολα και να διατηρούν αυτές τις νέες πληροφορίες, καλύτερα από τους μαθητές που είναι πεινασμένοι, επειδή έχουν αγνοήσει το πρωινό τους γεύμα.

Καλύτερα αποτελέσματα

Οι μαθητές που τρώνε πρωινό πριν ξεκινήσουν τη σχολική ημέρα τους, δεν επικεντρώνονται μόνο καλύτερα στις σχολικές τους απαιτήσεις, αλλά τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα σε εξεταστικές περιόδους. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό πριν από την τάξη, σημείωσαν περίπου 25 τοις εκατό υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωινό παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την αύξηση των γνωστικών δεξιοτήτων, ή των δεξιοτήτων σκέψης, ταχύτητας και επίλυσης προβλημάτων.

Παχυσαρκία

Δυστυχώς πολλοί μαθητές που προσπαθούν να χάσουν βάρος, πιστεύουν ότι παρακάμπτοντας το πρωινό είναι ένα λογικό σχέδιο. Όχι μόνο είναι μια ανθυγιεινή προσέγγιση, αλλά το πρωινό που παραλείπετε στην πραγματικότητα προετοιμάζει τον εγκέφαλο για να αναζητήσει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωινό μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσει το βάρος των παιδιών υπό έλεγχο. Το πρωινό ξεκινά το μεταβολισμό του σώματος, τη διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει τα μακροθρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες) σε ενέργεια. Και όταν ο μεταβολισμός κινείται, το σώμα αρχίζει να καίει θερμίδες.

Αυξημένη Ενέργεια

Όταν ξυπνάτε και τρώτε πρωινό, αυτό σας παρέχει τη γλυκόζη που χρειάζεται το σώμα σας, για ενέργεια για να περάσετε την υπόλοιπη μέρα. Όταν οι μαθητές ξυπνούν και μετά πηγαίνουν αμέσως στο σχολείο χωρίς να τρώνε πρωινό, ξεκινούν τη μέρα τους με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που συνεχίζουν να μειώνονται. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται υποτονικοί με χαμηλή διάθεση, ευερεθιστότητα και κόπωση και αυτό θα τους κάνει να περάσουν πιο δύσκολα την ημέρα, ή τουλάχιστον τις πρωινές ώρες τους. Φαίνεται ότι το πρωινό που λείπει δεν συνδέεται μόνο με φτωχότερη ψυχική υγεία, αλλά το προκαλεί.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού πριν το σχολείο αυξάνει το επίπεδο σακχάρου στο υγιές επίπεδο και παρέχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται οι μαθητές για να αποδώσουν καλά στην τάξη μέχρι το μεσημέρι.

Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές, να ικανοποιήσουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα. Τα παιδιά που τρώνε τακτικά το πρωινό τους, παίρνουν περίπου 20 με 60% περισσότερο σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη D από τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό. Τείνουν επίσης, να παίρνουν περισσότερες καθημερινές ίνες και να μειώνουν τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά και διαιτητική χοληστερόλη. Η τακτική κατανάλωση πρωινού συνδέεται επίσης με ένα πιο υγιές δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ και μειωμένη πιθανότητα παχυσαρκίας.

Και μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι το καλό παράδειγμα. Αφήστε τα παιδιά σας να σας βλέπουν να απολαμβάνετε το πρωινό σας κάθε μέρα και παρακινείστε τα να κάνουν το ίδιο μαζί σας.

 

Τέλος, σας παραθέτουμε μερικές υγιεινές διατροφικές επιλογές για το πρωινό γεύμα:

  • Ένα μπολ δημητριακών ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών.

  • Γιαούρτι σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς

  • Ένα τοστ με γαλοπούλα- τυρί και φρέσκο χυμό

  • Ένα αυγό με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί

  • Φρέσκα φρούτα

  • Μία μπάρα δημητριακών μαζί με αποξηραμένα φρούτα

  • Ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι και μέλι

  • Κάποιο είδος σπιτικής πίτας όπως σπανακόπιτα, χορτόπιτα ή τυρόπιτα.

  • Γιαούρτι με μέλι και βρώμη

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου

Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜScMBASRD

Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’

www.somaygies.gr