iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Οι 5 φυσικοί
τρόποι για
καλή υγεία


Είναι η εποχή του χρόνου όπου δεν μπορείτε να ξεφύγετε με τίποτα από τον βήχα και την καταρροή. Όλοι γύρω σας είναι άρρωστοι.

Φυσικά υπάρχουν λόγοι που κάποιοι άνθρωποι είναι εύκολο να κολλήσουν κάποιο κρύωμα αυτή την εποχή του χρόνου, όπως οι συγκοινωνίες, οι αγκαλιές σε έναν άρρωστο φίλο ή απλά ξεχνώντας να πλύνεις τα χέρια πριν από το μεσημεριανό γεύμα.

 

Αλλά η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να ενισχυθεί με μερικούς φυσικούς τρόπους, λέει ο διατροφολόγος, Ρικ Χάι.

Σε άρθρο του στο Healthista, αποκαλύπτει πώς μπορείτε να αποφύγετε ένα χειμερινό κρύωμα.

1. Φασκόμηλο και κουφοξυλιά
«Το φασκόμηλο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και η κουφοξυλιά βοηθά στην ενίσχυση της αναπνευστικής οδού» λέει ο Χάι.

Για αιώνες, τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν μια σειρά ασθενειών και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ειδικότερα, το φασκόμηλο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που παραδοσιακά πιστεύεται ότι ενισχύουν τη μνήμη. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των αναπνευστικών προβλημάτων και χρησιμοποιείται συχνά σε οικιακά φάρμακα για να βοηθήσει κατά των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

 

2. Πολύχρωμα τρόφιμα
Τα φαγητά με ζωηρά χρώματα, όπως τα μούρα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, το γλυκό καλαμπόκι, τα πορτοκάλια, η γλυκοπατάτα, τα παντζάρια, τα καρπούζια και οι μελιτζάνες, μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

 

3. Σούπες λαχανικών που περιέχουν βότανα και μπαχαρικά
Οι σούπες δεν είναι μόνο ωφέλιμες για να μας ζεσταίνουν κατά τους ψυχρούς μήνες αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Η ρίγανη επίσης περιέχει δύο ενώσεις που ονομάζονται θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες ευθύνονται για τα αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά αποτελέσματά της.

Το σαφράν προσφέρει ανακούφιση από την ατονία. Προσθέτοντας σκόρδο στην σούπα σας – όσο μπορείτε να αντέξετε εσείς και οι γύρω σας – δεν θα προσθέσετε μόνο γεύση, αλλά και αντιβακτηριακές ιδιότητες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Οι χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσουν επίσης να αυξήσετε την αντιοξειδωτική σας πρόσληψη.Τα οφέλη των χρωματιστών χρωστικών που συναντώνται σε τρόφιμα όπως τα παντζάρια, οι πιπεριές και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αθλητική απόδοση και την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης μαγνήσιο, που βοηθά το νευρικό σύστημα και με την σειρά του, οδηγεί σε ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

 

5. Βιταμίνες A, C και D
Όσον αφορά στην ενίσχυση, οι βιταμίνες Α, C και D μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες.